Valul patru al pandemiei de COVID-19: Ne întoarcem la masca de protecție? Explicațiile președintelui CNCAV

0
915

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a declarat că masca rămâne cea mai importantă barieră prin care ne putem proteja față de toate variantele virale ale SARS-CoV-2, precizând că trebuie purtată în zone aglomerate unde riscul de infectare este mare.

„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut”, a declarat președintele CNCAV, duminică, la un post de televiziune.

Întrebat dacă venirea valului patru înseamnă și că masca va redeveni obligatorie, Gheorghiță a răspuns: „Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare”.

Președintele CNCAV a spus însă că e greu de estimat care va fi situația în viitor. Gheorghiță a vorbit despre situația din Israel, care impune în prezent masca sanitară în anumite condiții, în contextul creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2 chiar în rândul tinerilor.

Articolul precedentGheorghiță: Credem că imunitatea cumulată, la nivel naţional, este undeva între 40 – 50 la sută
Articolul următorIsrael: Persoanele cu sistem imunitar scăzut vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID