Islanda solicită testare COVID-19 tuturor celor care sosesc în țară, chiar dacă sunt vaccinați

0
46

Islanda, care a permis, de la începutul lunii aprilie, intrarea în țară fără control suplimentar tuturor călătorilor cu un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, a revenit asupra deciziei și a anunţat că toți călătorii care sosesc în acest stat au obligativitatea de a fi testați. Noua măsură va fi valabilă cel puţin până la 1 mai.

Începând de la miezul nopţii de joi spre vineri, „este necesar un test pentru persoanele cu un certificat de vaccinare sau un certificat de infecţie anterioară din cauza dovezilor că pot fi purtătoare de virus”, a motivat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, notează AFP, scrie Agerpres.

Potrivit epidemiologului-şef Thorolfur Gudnason, decizia a fost luată după re-infectarea unei persoane care s-a întors dintr-un sejur în străinătate, ceea ce a dus la cinci contaminări pe insulă.

Islanda a fost printre primele ţări din lume care au recunoscut un paşaport de vaccinare și a autorizat în luna ianuarie intrarea călătorilor din spaţiul Schengen care pot dovedi că au fost vaccinaţi ori că au avut deja COVID-19, fără alte formalităţi sanitare. Ulterior, dispozitivul a fost apoi extins la toţi vizitatorii ”indiferent de originea sosirii”.

Toţi ceilalţi călători, cu excepţia celor din Groenlanda unde virusul este inexistent, trebuie să facă un test dublu intercalat cu cinci zile de carantină, însă nu mai trebuie neapărat efectuat într-un hotel rechiziţionat de stat.

Potrivit Ministerului Sănătății, este posibil să se aleagă carantina la domiciliu, de exemplu, ”dacă sunt îndeplinite anumite condiţii”.

Islanda are una dintre cele mai scăzute rate de incidenţă din Europa, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), dar numărul de cazuri noi a crescut de la 21 martie, mai scrie Agerpres.

De la începutul pandemiei, în Islanda au fost înregistrate 29 de decese asociate COVID-19. Joi, statul islandez raporta un total de 6.256 de cazuri.

Articolul precedentMarea Britanie: Vizele angajaţilor medicali străini ce îngrijesc pacienţi COVID-19, prelungite automat
Articolul următorMăsuri antiCOVID: Peste 4.500 de amenzi date pentru nerespectarea legii