Ischemia miocardica silentioasa, o afectiune a inimii frecvent intalnita

0
19

Ischemia miocardica silentioasa este o afectiune a inimii frecvent intalnita in tara noastra, in special la barbati unde boala debuteaza cu cinci ani mai devreme decat la femei.

a€œIschemia miocardica inseamna lipsa de sange si implicit lipsa de oxigen si de substante nutritive pentru muschiul inimii prin afectarea vaselor care aduc acest sange de la plaman si de la alte organe ale corpului. Ischemia miocardica se manifesta in mod obisnuit cu durere si formele cele mai obisnuite sunt angina de piept si, forma grava, infarctul de miocard. in acelasi timp, si stopul cardiac poate sa fie de multe ori cauzat de ischemia miocardica. Cu toate ca angina de piept si infarctul sunt foarte bine cunoscute si, din pacate, destul de larg raspandite, medicii stiu ca majoritatea acestei irigari insuficiente a muschiului inimii nu produce durere. Este ceea ce se numeste ischemie silentioasa. Aceasta se poate manifesta in majoritatea formelor in care exista boli de inima”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Mircea Cinteza, seful Sectiei Cardiologie I din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Ischemia miocardica silentioasa are la baza o serie de factori de risc. Printre factori se numara si stilul de viata neadecvat, faptul ca hipertensiunea arteriala este neglijata mai ales ca nu este o afectiune dureroasa, dar si diabetul, colesterolul marit, stresul si fumatul.

Ad in title

O persoana cu ischemie miocardica poate duce o viata foarte convenabila, dar nu trebuie sa faca excese. Potrivit prof. univ. dr. Mircea Cinteza, un astfel de pacient a€œtrebuie sa ia in permanenta un complex de medicamente, unele care sa actioneze direct pe vase si altele care sa impiedice procesul care duce la ischemie, fie hipertensiune arteriala, fie ateroscleroza, fie indirect diabetul zaharat, colesterolul mare s.a.m.d. De asemenea trebuie investigat pentru a se stabili daca exista posibilitatea sa fie operat pentru ca ischemia sa fie ameliorata sau chiar sa fie indeparatata. in ceea ce priveste interventiile chirurgicale, acestea pot sa fie operatii chirurgicale clasice, cu bisturiul, fie ca se face deschizand toracele sau se face doar cu o mica incizie, ceea ce se numeste chirurgie cardiaca minim invaziva, fie se poate indeparta ischemia cu ajutorul unor catetere, a unor tubulete care se introduc prin artere la periferie, ajung in zona inimii si apoi se introduce un balonas care se umfla si dilata vasele pe jumatate astupate”.

Articolul precedentProf. univ. dr. Ioanel Sinescu a fost ales rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti
Articolul următorIntoleranta la lactoza afecteaza 75% din populatia lumii