Irinel Popescu: „proiectul spitalelor regionale este in mare pericol”

0
175

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), prof. dr. Irinel Popescu, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Craiova, ca proiectul spitalelor regionale este in mare pericol deoarece, aproape sigur, nu vor exista bani de la buget pentru finalizarea lor in acest an.

„Proiectul spitalelor regionale este in mare pericol. Una dintre prioritatile mele din campania electorala a fost spitalul regional de la Craiova. Nu ca mi l-as dori eu, dar si-l doresc colegii mei de aici. Prima decizie nu-mi apartine, ci apartine ministrului Sanatatii, insa am discutat deja aceasta problema. Ideea este ca, daca va exista finantare, si aici am mari dubii, Craiova va fi, cu siguranta, printre primele spitale care vor fi luat in discutie. Mai ales ca exista premise mult mai bune decat multe dintre celelalte spitale. intr-un fel, pasii care s-au facut pentru Craiova sunt un pic mai avansati decat pentru restul spitalelor. Iar Craiova nu va pierde aceasta pozitie, daca va exista finantare pentru aceste proiectea€œ, a spus Irinel Popescu.

Presedintele CNAS considera ca singura modalitatea de finalizarea a proiectului spitalelor regionale este obtinerea unor fonduri europene, de la institutii precum Banca Mondiala sau Fondul Monetar International. „Pentru necesitatile majore, cum ar fi sanatatea, cum ar fi educatia, dupa parerea mea, lor li se va acorda prioritate. insa, pentru astfel de proiecte exista Banca Mondiala, Fondul Monetar International, si am inteles ca exista intentia sa apelam la aceste institutii ca sa nu oprim proiectele in derularea€œ, a declarat prof. Irinel Popescu.

O alta ingrijorare a presedintelul CNAS este viitorul medicinei primare. Irinel Popescu sustine ca acest sector ar putea fi grav afectat din cauza crizei economice preconizate pentru 2009. Totodata, seful CNAS a mentionat ca decizia de eliminare a plafoanelor la medicamente este „una iresponsabila, aproape ilegala” care aduce un prejudiciu bugetar.

Irinel Popescu a tinut sa precizeze, de asemenea, ca nu va accepta un buget mai mic decat cel din 2008. „Eu nu pot sa-mi permit, deocamdata, doua lucruri. Nu pot sa solicit un buget mai mic decat anul trecut si o sa va spun si de ce. Sigur ca bugetul general va fi mai mic, dar, apropo de prioritati, intr-o astfel de perioada, chiar daca ea poate avea repercusiuni economice, este mai usor sa renunti sa faci un drum, ca si asa n-am facut prea multe, decat la sanatate. Dupa parerea mea, la sanatate nu poti sa renunti. Oamenii sunt la fel de bolnavi, necesitatile lor sunt la fel de mari, iar obligatia de a-i trata este aceeasi. De aceea voi solicita sa avem un buget macar la nivelul celui de anul trecut. Al doilea lucru pe care vreau sa-l spun este ca nu-mi propun, cel putin deocamdata, sa schimb procentul alocat diverselor sectoare, considerand ca unele sunt prioritare, iar altele nu sunt. Avem un sistem din ce in ce mai bun de informatizare si doar pe baza unor date clare putem schimba procentul de finantare acordat diverselor sectoare, atunci cand vom avea o justificare cifricaa€œ, a explicat medicul Irinel Popescu.

Articolul precedentinsarcinata de 61 de ani cu un fat mort!
Articolul următorUn barbat a decedat dupa ce medicii i-au refuzat internarea!