Ion Bazac a prezentat astazi directiile strategice ale MS!

0
236

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a prezentat astazi directiile strategice ale Ministerului Sanatatii. Potrivit reprezentantilor ministerului, obiectivul major este cresterea calitatii vietii prin imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

„indeplinirea acestui deziderat va fi guvernata in baza unor principii de management stabilite pentru intreg sistemul de sanatate: descentralizarea si responsabilizarea decizionala si administrativa; sustinerea competitiei in asigurarea serviciilor medicale; eficienta generala si transparenta in administrarea si cheltuirea banilor contribuabililor” se arata intr-un comunicat dat publicitatii astazi.

Ministrul Sanatatii promite elaborarea unei noi strategii privind politica medicamentului si actualizarea pretulilor produselor medicamentoase la un curs unic anual, stabilit in lei si corelat cu volumele achizitionate de la furnizori. Ion Bazac sustine ca se va incuraja prescriptia generica, acest lucru sporind accesibilitatea populatiei la medicatia esentiala.

Pentru a largi accesul populatiei din mediul rural la serviciile medicale, Ministerul Sanatatii va creste stimulentele pentru cadrele medicale care aleg sa lucreze in zonele neacoperite. Mai mult, Ion Bazac spune ca se vor crea centre de ingrijire si echipe medicale multidisciplinare care sa asigure continuitate in acordarea ingrijirilor.

Planul strategic include si subordonarea spitalelor la autoritatile locale. Spitalele regionale, de importanta nationala si de urgenta, vor ramane, insa, in subordinea Ministerului Sanatatii. Alte institutii centralizate, precum Directiile de Sanatate Publica vor fi transferate Consiliilor Judetene si vor avea atributii de coordonare, supraveghere, evaluare, avizare si de alocare a resurselor.

Alte proiecte al Ministerului Sanatatii vizeaza eficientizarea sistemului de asigurari de sanatate si stimularea investitiilor private.

a€œAceste masuri contribuie la cresterea accesului la asistenta medicala si a calitatii actului medical, prin extinderea serviciilor in mediul rural, reorganizare administrativa si cresterea accesului populatiei la bunuri si servicii de sanatate. Masurile contribuie la eforturile de eficientizarea a proceselor si cheltuielilor din sistem, punand un accent sporit pe asistenta medicala de preventie”, a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentSuspiciune de botulism la Arad!
Articolul următorTransplantul pulmonar – Informatii pentru pacienti