Iohannis: Politicile privind îngrijirea și prevenția trebuie completate cu strategii care să garanteze supravieţuitorilor cancerului un tratament echitabil pe tot parcursul vieţii

0
315

„Politicile care promovează îngrijirea şi prevenţia ar trebui să fie completate cu strategii care să garanteze supravieţuitorilor cancerului un tratament echitabil pe tot parcursul vieţii. Trebuie să ne asigurăm că aceste nevoi sunt acoperite”, a transmis, marți, președintele Klaus Iohannis.

„Inovația și cercetarea medicală contribuie semnificativ la un trend pozitiv în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer. În același timp însă, apar noi provocări pentru pacient, familie și sistem”, a adăugat șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj în cadrul evenimentului dedicat Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, organizat la Parlament, în care afirmă că, datorită eforturilor susţinute din ultima perioadă, România contribuie cu adevărat la lupta împotriva cancerului.

„Datorită eforturilor susţinute din ultima perioadă, România contribuie cu adevărat la lupta împotriva cancerului. Este o dovadă clară că împreună putem aduce beneficii reale în vieţile pacienţilor! Din păcate, cei afectaţi de această gravă maladie au avut de suferit şi din cauza superficialităţii, instabilităţii şi indeciziei generate de unele politici fragmentare. Sintagma ‘pacientul în centrul sistemului de sănătate’ este folosită de zeci de ani în spaţiul public şi de prea multe ori fără consistenţă. Sub presiunea pandemiei de COVID-19, decalajele înregistrate ale mortalităţii şi morbidităţii prin cancer s-au accentuat grav. Doar prin promovarea unor politici incluzive şi echitabile, precum dezvoltarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului sau pachetul legislativ care instituie o zi naţională a supravieţuitorilor de cancer, putem într-adevăr să facem schimbări benefice în viaţa pacienţilor. Aceste eforturi ajută la reducerea suferinţei bolnavilor de cancer, a supravieţuitorilor, a familiilor şi a celor apropiaţi”, afimră şeful statului în mesajul transmis de consilierul prezidenţial conf. univ. dr. Diana-Loreta Păun, la evenimentul „Supravieţuitori şi învingători. O dezbatere despre importanţa crucială a prevenţiei în creşterea şanselor de supravieţuire a pacienţilor de cancer”.

Iohannis afirmă că, pe termen lung, demersurile susţinute în lupta împotriva cancerului vor diminua presiunea poverii afecţiunii asupra sistemului de sănătate şi vor contribui la crearea unei societăţi mai sănătoase.

„Acţiunile consistente întreprinse de România la mai puţin de un an de la adoptarea Planului European de combatere a cancerului sunt lăudabile şi ne poziţionează în fruntea preocupărilor europene privind drepturile supravieţuitorilor de cancer”, spune preşedintele Iohannis.

Președintele precizează că dreptul la sănătate este fundamental, iar protejarea drepturilor supravieţuitorilor de cancer înseamnă sprijinirea acestora să ducă o existenţă cât mai aproape de normalitate.

„Ziua Supravieţuitorului de Cancer este o zi în esenţă dedicată celor care au câştigat lupta cu această maladie agresivă. Aceştia sunt oameni puternici, care au demonstrat că un diagnostic de cancer nu mai este astăzi o sentinţă şi că această boală, considerată în trecut fără leac, poate fi ţinută în prezent sub control cu sprijin adecvat. Am încredere că, printr-o politică de prevenţie primară şi secundară solidă, printr-un traseu eficientizat al pacientului, alături de inovaţiile din cercetare, vom avea din ce în ce mai multe exemple pozitive în lupta cu această teribilă boală. Este responsabilitatea noastră pentru prezent şi pentru generaţiile viitoare”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.

Articolul precedentOMS: Pe lângă impactul dăunător asupra sănătăţii, fumatul distruge pădurile şi contribuie la încălzirea globală
Articolul următorReglementări privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, în transparență decizională