Ioana Mihăilă: Tulpina Delta, mult mai contagioasă, probabil că şi la noi începe să devină dominantă

0
85

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că autoritățile se așteaptă ca tulpina Delta (indiană) de coronavirus, mult mai contagioasă, să devină dominantă și în România. Ministrul a precizat că specialiștii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anticipează că am putea înregistra chiar și peste 1.600 de infectări cu SARS-CoV-2 pe zi la mijlocul lunii septembrie.

„Tulpina Delta probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi e mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”, a declarat Ioana Mihăilă, joi seară, la un post de televiziune.

Ministrul a precizat că specialiștii de la INSP „au estimat că la mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar, la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede de 15 septembrie”.

Mihăilă a punctat că, pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19, evoluția „rapidă” a pandemiei nu reprezintă un risc.

„Partea bună, totuşi, e că pentru persoanele vaccinate această evoluţie rapidă şi această agravare a valului patru nu reprezintă un risc. Vaccinarea completă protejează cu peste 90% în faţa riscului de spitalizare şi niciunul din decese nu a apărut la persoane vaccinate”, a explicat Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mai spus că există deja un plan privind creșterea numărului de paturi în spitale pentru pacienții COVID dacă situația o va impune.

„Dacă avem suficientă populaţie vaccinată, spitalele nu mai sunt depăşite. Dacă nu mai sunt depăşite, cei care dezvoltă forme de boală care necesită spitalizare au acces mai uşor la servicii medicale”, a mai declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Articolul precedentAustria: Peste 200 de cazuri de COVID-19 în rândul participanților la un festival din Croația
Articolul următorRecompense financiare pentru americanii care se vaccinează