Intoleranta la gluten sau celiachia, o afectiune cu foarte multe consecinte grave

  0
  25

  Una dintre intolerantele autoimune cele mai raspandite si care sunt, cel putin in Romania, putin diagnosticate este intoleranta la gluten. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de celiachie. Intoleranta la gluten este determinata de hiperreactivitatea unor componente ale sistemului imunitar, celulele de tip T. Intoleranta apare dupa ce o persoana care sufera de celiachie a consumat un aliment glutenic, precum cerealele glutenice, din care fac parte graul, orzul, secara si ovazul. Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza diferite reactii imune, ce cauzeaza leziuni intestinale. Aceste leziuni ale intestinului subtire determina tulburari de digestie si de absorbtie.

  Painea si produsele glutenice reprezinta un pericol pentru oamenii cu intoleranta la gluten. Prin consumul acestora pot aparea repercusiuni grave asupra organismului.

  „Celiachia, de multe ori, se asociaza cu multe boli foarte grave. Pe langa diaree, crampe, pe langa malnutritie si subnutritie ea se asociaza cu autismul, o boala foarte grava care a inceput sa ia amploare. si aceasta cauza a aparitiei bolilor autoimune consta tocmai in faptul ca alimentatia noastra moderna este foarte diferita de cea a inaintasilor nostri”, a declarat intr-un interviu acordat Sanatatea TV, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare.

  Ad in title

  in plus, intoleranta la gluten poate avea legatura cu epilepsia si unele manifestari dermatologice. Singura metoda de tratament a intolerantei alimentare este renuntarea si eliminarea tuturor produselor glutenice din alimentatie.

  Articolul precedentMS: La nivel national s-au inregistrat 74 de decese din cauza temperaturilor scazute
  Articolul următorIntoleranta la gluten se asociaza cu autismul, diabetul, epilepsia si alte boli grave