”Neurorecuperarea este o știință care reprezintă, practice, totalitatea cunoștințelor noastre despre cum trebuie să facem pentru a readuce într-o bunăstare fizică, cognitive și emoțională o persoană, respective un pacient, care a suferit, într-un fel sau altul, o afecțiune neurologică. La aceasta se adaugă dimensiunea social care este deosebit de important în cadrul acestui context, care ține foarte mult de ființa omenească. Fără contextul social reașezat într-un cadru normal nu se poate spune că pacientul este recuperat”, a explicat prof. dr. Dafin Mureșan.

”Ca să putem face ca sistemul de neurorecuperare să funcționeze, în primul rând el trebuie integrat. Este un sistem care trebuie pus foarte bine pus la răscrucea tuturor celor care se ocupă de acest lucru (…). Este vorba de o conlucrare foarte bună între neurolog și specialiștii de medicină fizică și recuperatorie”, a adăugat el.

Recuperarea nu este un lucru care trebuie privit ca ceva ce se poate realiza la vreme îndelungată după ce pacientul a suferit un accident vascular sau un traumatism cranio-cerebral sau, din nefericire, este purtătorul unei patologii de tip cronic sau regenerative, a atras atenția prof. dr. Mureșan. ”Recuperarea trebuie văzută ca un proces care trebuie instituit cât mai repede, imediat. Și acest ”cât mai repede” poartă cu el o mare responsabilitate, înseamnă cât mai repede cu putință, când se poate face acest lucru și când, astfel, creăm un viitor mai bun pacientului”, a spus el.

”De asemenea trebuie să fim foarte aproape de (…) cei care duc la îndeplinire procesul direct de recuperare. Mă refer la kinetoterapeuți, la fizioterapeuți, la psihologi, logopezi și toate celelalte specialități sau subspecialități care contribuie la realizarea acestei echipe multidisciplinare”, a mai spus președintele EFNR.

Prof. dr. Mureșan a vorbit și despre necesitatea definirii unui cadru clar pentru neurorecuperare, dar și despre obstacolele care stau în calea acestui cadru.