INTERVIU IN EXCLUSIVITATE CU PREȘEDINTELE CNAS: CNAS trebuie sa respecte autonomiasi independenta medicului in  luarea deciziei la patul bolnavului

0
12

CNAS trebuie sa respecte autonomia si independenta medicului in  luarea deciziei la patul bolnavului sau in fata pacientului, insa, in ceea ce priveste operatiile cezariana, acestea trebuie realizate numai cu indicatie terapeutica. Este mesajul transmis de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, conf. dr. Adela Cojan, intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro.

” Casa nu poate interveni din punct de vedere financiar sau administrativ in luarea deciziei asupra actului medical. E decizia medicului impreuna cu parturienta in legatura cu actul terapeutic ce urmeaza sa fie efectuat pentru finalizarea expulziei”, a adaugat ea.

Adela Cojan a atras atentia, ca decizia trebuie sa se ia numai cu respectarea ghidurilor terapeutice si ca exista solutii pentru a asigura respectarea acestora. ”Propunem totusi implementarea acelor sisteme de audit clinic prin intermediul carora la indemana fiecarui manager de spital sa existe posibilitatea verificarii respectarii protocoalelor medicale si a respectarii indicatiilor terapeutice din ghidurile medicale. Este vorba despre colegi din aceeasi specialitate care, impreuna cu specialisti din structurile de management al calitatii sa verifice nivelul respectarii protocoalelor medicale”, a mai spus ea.

Ad in title

Adela Cojan a explicat si cum se calculeaza tarifele decontate de CNAS pentru nastere.

” in Monitorul Oficial este un tarif pe caz ponderat care este stabilit pentru fiecare spital din tara asta. Este, in tara noastra, cuprins intre 1.600 si 2.200 de lei, depinde de spital – ca e universitar, municipal, orasenesc si asa mai departe. Deci cam aici se duce TCP-ul, tariful pe caz ponderat. El  se inmulteste cu o valoare relativa. Valoarea relativa care indica nivelul resurselor consumate. La cezariana iti trebuie sterilizare, sala de operatie, echipa chirurgicala, anestezie, monitorizare post-anestezie si post-interventii chirurgicale. Este mult mai costisitoare. Casa plateste cazurile tratate in functie de complexitatea lor. Daca la nasterea naturala valoarea relativa este subunitara si inmultim 1.600, 2.200 sau 2.000 de lei cu 0,8% si ajungi la o suma la cezariana este supraunitara”, a afirmat ea.

Romania este pe primul loc in Europa in privinta proportiei nasterilor prin cezariana din totalul nasterilor din tara. Potrivit celor mai recente date, rata de cezariene din Romania este de peste 53%, in timp ce numai putin peste 46% sunt nasteri naturale.

Articolul precedentNoua judete au raportat cazuri noi de rujeola in ultima saptamana
Articolul următorC.E.: In pofida nivelurilor ridicate de nevoi nesatisfacute de asistenta medicala, trei sferturi dintre romani sustin ca au o stare buna de sanatate