Comisia Europeana: Factorii de risc comportamentali constituie cauza a peste jumatate din totalul deceselor

0
28

Peste jumatate din totalul deceselor din Romania pot fi atribuite unei serii de factori de risc comportamentali, care includ dieta neadecvata, consumul de tutun, consumul de alcool si activitatea fizica scazuta (62 %), cifra situandu-se mult peste media UE (44 %). Este avertismentul Comisiei Europene.

”Riscurile alimentare (27 %) includ aportul insuficient de fructe si legume si consumul excesiv de zahar si sare. Consumul de tutun (incluzand fumatul activ si fumatul pasiv) este cauza unei proportii de aproximativ 17 % din totalul deceselor, in timp ce 14 % dintre decese pot fi atribuite consumului de alcool, valoare de peste doua ori mai mare decat proportia observata la nivelul UE (6 %). Alte 4 % dintre decese sunt legate de nivelurile scazute de activitate fizica”, potrivit raportului privind starea sanatatii in UE publicat saptamana aceasta de Comisia Europeana.

 

Dieta nesanatoasa si activitatea fizica scazuta nu par sa aiba vreun impact asupra obezitatii la adulti

 

Ad in title

Aproape trei cincimi dintre adultii romani (59 %) raporteaza ca nu mananca cel putin un fruct pe zi si o proportie similara dintre acestia nu consuma legume, in pofida campaniilor recente pentru o alimentatie sanatoasa. Aceste cifre sunt mult mai mari decat in majoritatea tarilor UE.

Proportia de 38 % a adultilor din Romania care declara ca desfasoara saptamanal cel putin activitati moderate este cea mai mica din UE.

”in pofida prevalentei dietelor nesanatoase si a activitatii fizice scazute, rata obezitatii adultilor din Romania este cea mai mica din UE (doar unul din zece adulti era obez in 2017, in timp ce media UE a fost de 15 %). Cu toate acestea, excesul de greutate sau obezitatea devine tot mai raspandit(a) in randul copiilor, unul din sase adolescenti fiind supraponderal sau obez in perioada 2013-2014”, atrage atentia raportul.

 

Obezitatea, spre deosebire de multe alte comportamente de risc, este strans legata de nivelul de studii

 

”Persoanele cu un nivel mai scazut de studii sau cu venituri mai mici sunt, in general, mai predispuse sa se confrunte cu factori de risc comportamentali; cu toate acestea, numai obezitatea indica existenta unor inegalitati frapante in Romania”, scriu autorii raportului.

De exemplu, aproape 11 % dintre persoanele cu un nivel mai scazut de studii erau obeze in 2017, comparativ cu 7,5 % in randul persoanelor cu studii superioare.

in ceea ce priveste fumatul, rezultatele sunt inversate, aproape 13,5 % dintre persoanele din grupurile cu un nivel mai scazut de studii fiind fumatori regulati, comparativ cu aproape 21 % dintre persoanele din grupurile cu cel mai inalt nivel de studii. Cu toate acestea, rata fumatului a fost similara pentru ambele grupuri, cel al persoanelor cu venituri mari si cel al persoanelor cu venituri mici (18-20 %).

 

Unul din cinci adulti romani fumeaza zilnic

 

”Consumul de tutun este o provocare majora pentru sanatatea publica in Romania. in pofida unei usoare reduceri a ratelor fumatului incepand din 2008, unul din cinci adulti inca fuma zilnic in 2014, in concordanta cu media UE. Exista o disparitate de gen majora in ceea ce priveste fumatul, ratele fumatului in randul barbatilor (32 %) fiind de patru ori mai mari decat cele in randul femeilor (8 %). Consumul regulat de tutun de catre adolescenti este, de asemenea, un motiv de ingrijorare, aproape o treime dintre tinerii de 15 si 16 ani declarand in 2015 ca au fumat in cursul lunii precedente, aceasta rata fiind printre cele mai mari din UE. Nu sunt inca vizibile efectele Legii din 2016 pentru prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun”, este semnalul de alarma tras de Comisie.

 

Consumul excesiv de alcool este o problema majora, in special in randul barbatilor din Romania

 

in medie, peste o treime dintre adultii din Romania au declarat ca consuma episodic alcool in exces cel putin o data pe luna, ceea ce reprezinta o rata aflata pe locul doi in UE (35 % fata de 20 % in medie in UE).

Mai mult, aceasta cifra arata o diferenta semnificativa intre sexe, intrucat peste 50 % din barbati au raportat consumul excesiv de alcool.

Doi din cinci adolescenti de 15 si 16 ani din Romania au declarat in 2015 ca au experimentat cel putin un episod de consum excesiv de alcool in cursul lunii precedente. Aceasta rata este, de asemenea, peste media UE si constituie un motiv serios de ingrijorare, avand in vedere asocierea dintre consumul excesiv de alcool si vatamarile accidentale, in special la adolescenti.

Articolul precedentNoua judete au raportat cazuri noi de rujeola in ultima saptamana
Articolul următorC.E.: In pofida nivelurilor ridicate de nevoi nesatisfacute de asistenta medicala, trei sferturi dintre romani sustin ca au o stare buna de sanatate