VIDEO Interviu cu prof. dr. Mihai Gafencu, președintele Comitetului Director al Salvați Copiii și medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, despre ce înseamnă perioada de izolare pentru copii și cum îi putem ajuta să treaca mai ușor peste ea. ”Acum trebuie să extragem marea sevă bună a existenței în fața ecranului. De unde până anul trecut am avut intervenții repetate în care am spus niciodată nu lăsați copilul până la 10 ani în fața ecranului mai mult de două ore pe zi, acum toate aceste lucruri trebuie regândite”, a spus medicul. Și aceasta pentru că tot procesul educațional, de exemplu, s-a mutat în online.

”În afară de aceasta, însă, ”trebuie să ne gândim și ce alternative de viață sănătoasă îi putem da copilului nostru, care ar trebuie să își desfășoare activitate în aer liber”, evitând însă să se apropie copilul la mai puțin de un metru de alte persoane și respectând cu strictețe regulile și recomandările autorităților și regulile de igienă, a subliniat prof. dr. Gafencu.

”Deschideți ferestrele, stați în aer curat, desfășurați activități fizice împreună cu copiii voștri, încurajați-i să se și miște”, a subliniat el. ”Putem să nu luăm contact cu oameni, fizic. Dar contactul social nu trebuie să dispară nici din viața adulților, nici a copiilor”, a atras atenția medicul.

În această perioadă, este bine ca părinții să nu se prezinte la spital cu copiii pentru afecțiuni cu totul banale, însă în cele cu potențial de agravare – de exemplu instalarea diareei – trebuie să meargă la medic. Prof. dr. Gafencu a afirmat că trebuie să încercăm să le explicăm copiilor, de la cele mai fragede vârste, ce se întâmplă. Altfel, ei nu vor înțelege de ce familiile lor stau în casă, de ce părinții sunt mai stresați, de ce nu își pot vedea rudele mai în vârstă, de exemplu, și este posibil să se autoblameze.