Interviu cu prof. dr. Dana Craiu despre miturile din jurul epilepsiei

0
93

Epilepsia este privita, in continuare cu teama si este inconjurata inca de mituri in societatea romaneasca. Prof. dr. Dana Craiu a discutat, intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro, despre cateva dintre acestea.

”Din pacate aud inca in societatea din anii acestia ca oamenii se tem de epilepsie, le e frica sau vor sa se distanteze de acest nume. Le e frica pentru ca unii considera ca e o boala supranaturala, ca ce ceva venit din eter. Unii considera ca este o boala care face omul sa inebuneasca, o considera o boala psihica. Altii considera ca este contagioasa epilepsia. Deci sunt o gramada de mituri. Toate sunt idei neadevarate. Marea majoritate a oamenilor raspund foarte bine al tratament si au intelect normal, au vieti normale si aleg sa nu spuna, tocmai din cauza acestei stigme. Și atunci marea masa a oamenilor ii vad numai pe cei care nu raspund la tratament sau au o afectare intelectuala. Și asta se extrapoleaza la toti oamenii cu epilepsie si nu-i adevarat”, a spus ea.

Aceasta desi, potrivit estimarilor, in Romania exista aproximativ 20.000 de copii cu epilepsie.

”in Romania la populatia de, sa zicem 18 milioane de locuitori teoretic, conform statisticilor internationale in care epilepsia exista cam la o, o prevalenta de 1% ar trebui sa existe in jur de 180.000 de oameni care au epilepsie, dintre care, aproximativ 20.000 de copii cu epilepsie.

Estimam ca din populatia pediatrica aproximativ 6000 de copii sunt rezistenti la medicamentele antiepileptice”, a afirmat Dana Craiu.

Ea a explicat si ce trebuie sa faca parintii in cazul in care copilul lor face o criza epileptica.

” Ce trebuie parintii sa faca este doar sa protejeze copilul, sa-l aseze pe o parte, cu capul usor aplecat, pentru ca, daca au ceva in gura, este bine sa se scurga si sa nu aspire. Sa nu-i zguduie, sa nu-i muste – exista aceasta credinta in popor ca daca-i musti de deget se opreste criza. Lasati pacientii in pace si nu-i invinetiti. Sa nu ii stropeasca cu apa. Nu le bagati degetele in gura. Limba este foarte bine fixata de planseul bucal, nu poate fi inghitita. Riscul este sa fie muscat sau chiar retezat degetul parintelui. Nu le bagati obiecte tari in gura, isi pot rupe dintii din cauza fortei strangerii dintilor. Doar copilul trebuie protejat, trebuie ferit de lovitura, trebuie sa fie desfacute hainele la gat”, potrivit medicului

Dana Craiu a vorbit si despre tratarea epilepsiei.

”Primul pas, daca pui diagnosticul de epilepsie si consideri ca pacientul ar trebui tratat, primul pas este administrarea unui medicament, medicamentul este ales in functie de tipul de criza,  in functie de tipul de sindrom, in functie de varsta pacientului, de sex si de alte comorbiditati, alegem medicamentul care se potriveste cel mai bine fiecarei situatii in parte, fiecarui pacient, pentru ca toti pacientii sunt diferiti. Daca medicamentele antiepileptice nu functioneaza, si acest lucru se intampla in aproximativ 25 –  30% din cazuri, atunci pot exista tratamente alternative. Sunt tratamente care pot sa fie curative, cum este chirurgia epilepsiei, in care daca pacientul are un focar epileptic, prin evaluare pre-chirurgicala poti sa pui in evidenta exact de unde pornesc crizele, poti sa scoti focarul respectiv si in felul acesta pacientul nu va mai face crize si nu va mai avea nevoie de tratament medicamentos. Asta este, sigur modul ideal pentru ca sunt foarte multe dificultati in evaluarea pre-chirurgicala si in chirurgia epilepsiei. Sigur ca nimeni nu se avanta sa faca chirurgia epilepsiei fara o evaluare extrem de minutioasa, fara depistarea precisa a zonei de pornire a crizelor si fara un mapping functional al creierului adica depistarea functiilor fiecarei regiuni a creierului din zona pe care vrei s-o operezi, astfel incat post-operator pacientul sa ramana fara deficite, fara crize si fara deficite. Asta la modul ideal. Daca, dupa evaluare pre-chirurgicala, pacientii nu sunt pacienti  de chirurgie epilepsie rezectiva, se pot incerca alte metode de tratament alternativ cum ar fi dieta cetogenica sau stimularea vagala sau alte metode neuro, de neurostimulare. Acum apare si stimularea prin DBS Deep Brain Stimulation, stimularea cerebrala profunda”, a declarat ea.

Clinica de Neurologie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” este membra a Retelei europene de epilepsii rare si dificil de tratat. Dr. Craiu a explicat ce inseamna aceasta pentru pacienti.

”Clinica de Neurologie Pediatrica Obregia a fost acreditata de Ministerul Sanatatii ca centru de referinta de boli rare neurologice pediatrice. in acelasi an centrul nostru a fost admis ca membru in Reteaua europeana de epilepsii rare si dificil de tratat si pacientii nostri beneficiaza in acest fel de expertiza europeana, pentru ca, in cazul in care colectivul nostru – pentru ca toti colegii nostri sunt specializati in strainatate si putem pune diagnostice si acordam tratamente la un alt nivel – daca noi nu reusim sa facem asta, putem sa discutam cazurile noastre dificile cu colegii din alte centre, fie in sedintele lunare in care sunt prezente toate centrele si orice caz prezentat beneficiaza de sfaturi din partea celorlalti, in privinta diagnosticului, tratamentului, urmaririi s.a.m.d., fara ca pacientul sa mearga in afara, fara sa cheltuie bani, fara sa se duca in locuri care poate nu sunt specializate pentru aceste probleme de sanatate si a doua posibilitate este sa inscriem cazurile noastre dificile in site-ul Uniunii Europene, partea de Retea de epilepsii rare si sa convocam colegi care stim ca au o expertiza mai mare in partea de epilepsii pe care o incercam sa o discutam cu ei. in felul acesta pacientii nostri vor primi sfaturile celor din afara fara sa stie chiar”, a spus prof. dr. Craiu.

 

 

Articolul precedentMasura de protest al membrilor sindicatului Promedica; Ministerul Sanatatii anunta discutii cu sindicatele
Articolul următorVeganii, predispusi la un deficit de vitamina B12