Guvernul ungar a preluat şase clinici private de fertilizare in vitro pentru a spori natalitatea

0
46

Guvernul ungar a preluat şase clinici private de fertilizare in vitro şi a sporit finanţarea pentru a face tratamentele accesibile pentru tot mai multe cupluri, in cadrul unui program de oprire a declinului numeric al populaţiei, a anunţat executivul de la Budapesta, relateaza agenţia Reuters.
Premierul Viktor Orban a facut o prioritate din sporirea natalitaţii şi a acordat stimulente menite sa incurajeze cuplurile sa faca mai mulţi copii, precum scutiri de taxe sau imprumuturi subvenţionate, astfel incat pe termen lung Ungaria sa nu ajunga sa-şi acopere deficitul de forţa de munca prin imigraţie.
Potrivit deciziei aparute joi in publicaţia oficiala Magyar Kozlony, guvernul ungar a preluat sub controlul statului şase clinici specializate in fertilizare in-vitro, masura pe care o considera a fi de o ”importanţa naţionala strategica” şi prin urmare nu i se aplica regulile pieţei concurenţiale.
Guvernul de la Budapesta a mai precizat ca medicamentele folosite la tratamentele de fertilizare vor fi scutite de taxe de la 1 ianuarie 2020 şi vor fi eliminate limitarile pentru finanţarea de catre stat a tratamentelor de fertilizare in vitro, pentru a nu mai exista liste de aşteptare.
Cea mai importanta clinica de fertilizare in vitro de la Budapesta, Kaali Institute, a refuzat sa comenteze decizia. Fondatorul acestei clinici, profesorul Geza Nagy Kaali, a fost insa citat intr-o declaraţie a guvernului afirmand ca se vor naşte mai mulţi copii daca statul va spori finanţarea pentru creşterea natalitaţii.
in anul 2017, Geza Nagy Kaali i-a trimis o scrisoare premierului Viktor Orban, in care a subliniat ca 20-25% din cuplurile ungare care doresc sa aiba un copil se confrunta cu probleme de fertilitate. El a apreciat ca o eliminare a limitarii finanţarii guvernamentale pentru tratamentele de fertilizarea in vitro ar permite creşterea numarului copiilor nascuţi prin aceasta metoda de la circa 2.000 la circa 3.500 pe an.

Articolul precedentMasura de protest al membrilor sindicatului Promedica; Ministerul Sanatatii anunta discutii cu sindicatele
Articolul următorVeganii, predispusi la un deficit de vitamina B12