Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca – prima unitate sanitara certificata in domeniul calitatii

0
189

Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca i-a fost conferit certificatul de management al calitatii ISO 9001:2000, fiind prima unitate sanitara din Romania care obtine acest atestat cu multiple valente.

„in urma cu un an si jumatate ne-am pus problema ca avem nevoie de un sistem de control extern, in acest mare institut, cu 698 de angajati, 7.000 de pacienti noi pe an si 30.000 de consultatii pe an”, a declarat pentru AGERPRES conf. univ. dr. Valentin Cernea, director de cercetare-dezvoltare al renumitei unitati sanitare.

Pentru procedurile de certificare ISO a fost aleasa o companie specializata, din clasa premium, care a indrumat, pas cu pas, toate etapele in vederea acordarii acestui atestat. Unitatea sanitara din Cluj-Napoca a pregatit 36 de auditori interni, in diferite domenii si sectoare de activitate. Sistemul de audit intern ajuta semnificativ managementul, pentru ca in situatia in care exista un deficit, personalul calificat formuleaza concluzii si se poate interveni prin masuri concrete, a explicat directorul Cernea. in luna iunie a acestui an s-a derulat etapa auditului extern, efectuata de profesionistii companiei internationale, care a certificat ISO institutul clujean.

„Am avut surpriza sa constatam ca aveam deja foarte multe dintre elementele unui sistem de calitate”, a precizat directorul de cercetare-dezvoltare, adaugand ca Institutul Oncologic are structura unui centru comprehensiv de nivel european. Unitatea sanitara este, de altfel, din octombrie 2007, membra a Organizatiei Institutelor Europene de Cancer (OECI).
Potrivit conf. univ. dr. Valentin Cernea, certificatul ISO arata ca institutul poseda si intretine un sistem de control, care sustine serviciile de calitate.

in premiera nationala, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” a fost certificat ISO in toate domeniile de activitate: asistenta sanitara, servicii de cercetare si educatie, indrumare metodologica si consiliere de specialitate. Ultimul dintre domeniile mentionate se refera la faptul ca sapte specialisti din institut fac parte din Comisia Nationala de Oncologie de pe langa Ministerul Sanatatii si furnizeaza asistenta tehnica atunci cand se decide o politica in domeniul oncologiei.
Conf. univ. dr. Valentin Cernea arata, totodata, ca Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” are rolul de a indruma asistenta de oncologie in teritoriu.

„Este iluzoriu sa se creada ca toti bolnavii cu cancer din Romania pot fi tratati in doua institute nationale sau numai in clinici universitare. Trebuie creata o retea de asistenta de specialitate, cu diferite nivele de competenta, si reteaua trebuie coordonata de institutii precum cea de la Cluj-Napoca, care, in viziunea europeana, se numesc centre comprehensive de cancer, cu baze de tratament si de cercetare stiintifica si sistem de educatie propriu. Noi suntem o asemenea institutie”, a explicat directorul Cernea.

„incercam sa vindecam, sau sa prelungim supravietuirea. O institutie ca a noastra nu poate supravietui fara activitate de cercetare, laborator sau cercetarea de translatie, care descrie un efort intelectual de a transfera cunostintele de laborator la patul bolnavului, sub forma unor tratamente noi, a unor metode de investigatie noi sau a unor studii privind anumite boli, pentru a identifica factorii de risc sau de prognostic. in medicina trebuie sa ai maestri de la care sa inveti si modele. O scoala trebuie sa creeze modele”, a subliniat conf. univ.dr. Valentin Cernea.

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost creat in anul 1929, de prof. univ dr. Iuliu Moldovan, sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia si Tratamentul Cancerului”. Anul 1965 a marcat o perioada de modernizare a institutului, dominata de personalitatea profesorului Ion Chiricuta, iar din 1990, unitatea poarta numele acestui specialist.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCampanie pentru copii cu malformatii cardiace
Articolul următorDecesul scriitorului rus Aleksandr Soljenitan