Institutul „Marius Nasta”: Suport psihologic gratuit pentru pacienții COVID-19 și personalul medical

0
132

Pacienții COVID-19 internați în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, aparținătorii lor și personalul medical din spital beneficiază gratuit, începând din aceasta lună, de un program de suport psihologic, on-line sau telefonic, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

„Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Joc Responsabil au semnat un protocol prin care cinci psihologi cu competențe în intervenție de urgență din cadrul Asociației Joc Responsabil vor oferi suport de specialitate pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, aparținătorilor și personalului unității medicale”, se precizează într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, având în vedere provocările cauzate de pandemia de COVID-19, programul se adresează efectiv celor care au avut sau au de suferit de pe urma COVID-19, respectiv pacienți și aparținători, precum și personalului medical care, de peste un an de zile, lucrează în ritm continuu pentru limitarea infecției cu SARS-CoV-2 din punct de vedere medical.

„Dincolo de boala COVID-19 în sine și de complicațiile pe care le poate provoca aceasta, ce duc la o presiune crescută asupra sistemului medical în ansamblul său, una dintre marile provocări aduse de această pandemie o reprezintă impactul psihologic, atât pentru pacienți și pentru apropiații acestora, cât și pentru personalul medical. Incertitudinile, temerile, oboseala acumulată, toate afectează starea psihică și emoțională a tuturor celor implicați. Am întâlnit pacienți și aparținători speriați.  Avem cadre medicale în pragul epuizării având în vedere efortul susținut din ultimul an. Am tras numeroase semnale de alarmă de-a lungul timpului asupra acestei situații și am pledat pentru necesitatea suportului psihologic. Iată că, astăzi, am primit acest tip de sprijin din partea Asociației Joc Responsabil și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta vine acum în ajutorul echipei sale, pacienților săi și rudelor acestora printr-un program complex de suport specializat la care îi îndemn pe cei care au nevoie să apeleze. O stare psihică și emoțională bună ajută pacienții să se recupereze mai ușor, o stare psihică și emoțională bună, precum și tehnici psihologice adecvate ajută personalul medical să gestioneze mai bine situațiile-limită cu care se confruntă zi de zi. Acesta este motivul pentru care sunt bucuroasă că am reușit să implementăm acest program”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

„Am specializat în ultimii doi ani o echipă de cinci psihologi pentru intervenție în timp real. Acești colegi vor oferi suport pe chat-ul Asociației Joc Responsabil, iar acum vor fi și la telefon pentru diverse situații ce necesită consiliere psihologică în mediul spitalicesc. Pacienții aflați în preajma intrării la ATI, rudele lor îngrijorate, personalul medical aflat în pericol de burnout vor beneficia acum de această echipă de specialiști. Am pus la punct proceduri de întâmpinare, tehnici de însoțire psihologică, intervenții pe coduri de urgență și funcționează deja și un grup de suport pentru asistentele medicale și infirmierele din secția COVID-19 a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Credem că astfel vom putea schimba în bine stări, atitudini, inclusiv să contribuim la vindecare în această perioadă de presiune maximă și suntem bucuroși și onorați că putem să punem umărul la efortul de luptă împotriva pandemiei”, a declarat dr. Cristian Andrei, neuropsihiatru, ambasador și coordonator al programelor de educație, prevenție și intervenție, Consiliere 24/7 și Antrenat de Majorat, derulate de Asociația Joc Responsabil.

Programul de asistență psihologică implementat în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București cu sprijinul Asociației Joc Responsabil are ca principale obiective ameliorarea stării psiho-emoționale pentru persoanele aflate în targetul proiectului, dezvoltarea unor atitudini de lucru mai bune în cadrul serviciului de intervenție COVID-19 și o mai bună cunoaștere a reacțiilor pacienților în secția COVID-19.

Astfel, psihologii implicați în cadrul programului vor oferi suport pentru:

  • ameliorarea complianței terapeutice a pacientului
  • însoțirea psihologică a pacientului în perioada pre-intubare
  • însoțirea pacientului intubat prin comunicare unilaterală
  • abordarea psihoterapeutică a episoadelor anxioase
  • preluarea tendințelor conflictuale ale aparținătorilor
  • facilitarea reacției de doliu la aparținător
  • prevenirea instalării fenomenului de burnout la personalul medical
  • consilierea personalului medical privind abordarea tulburării psihice episodice

În plus, în cadrul acestui program  se organizează inclusiv grupuri virtuale de terapie pentru personalul medical, potrivit aceluiași comunicat de presă.

 

 

Articolul precedentRaportul privind decesele de COVID-19: Dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii
Articolul următorCîțu: S-a accelerat campania de vaccinare. Aproape 3,8 milioane de români s-au imunizat anti-COVID-19