Mai multi medici au depus in luna decembrie 2011, in cadrul Institutiei Avocatului Poporului, o petitie prin care se aducea la cunostinta incetarea productiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. De mai bine de patru luni, petitia se afla in lucru pe biroul de lucru al Avocatului Poporului, care a initiat o ancheta proprie ce vizeaza neproducerea unor vaccinuri de importanta vitala pentru sanatatea cetatenilor. Printre vaccinurile care nu mai sunt produse se pot mentiona vaccinul stafilococic D, produs romanesc folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, vaccinul antigripal, vaccinul antituberculos, vaccinul antitetanic si polidinul.

„Noi nu analizam continutul vaccinurilor. Nu ne priveste pe noi treaba asta. Pe noi ne priveste ca vaccinurile lipsesc de pe piata si aceasta lipsa de pe piata este o incalcare a dreptului fundamental al cetateanului la sanatate. E posibil oricand sa se produca pandemii sau epidemii si noi sa stam cu mainile in san, pentru ca nu avem ce face”, a declarat intr-o conferinta de presa Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu.

Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu a mai precizat ca Institutul Cantacuzino a beneficiat de cateva milioane de euro de la Ministerul Sanatatii, dar si din surse externe. Cu toate acestea, nu se stie inca pe ce au fost cheltuiti banii, care ar fi putut fi utilizati pentru dezvoltarea procedurilor de realizare a vaccinurilor.