INSP nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor în unitățile de învțământ

0
13

Utilizarea lămpilor UV pentrun dezinfecția suprafețelor în unitățile de învțământ cu scopul limitării transmiterii COVID 19 nu este recomandată, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

”Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție. Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafetelor din încăperi”, se arată într-un comunicat la INSP.

Conform sursei citate, punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens.

Ad in title

”În timpul funcționării persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar, persoanele expuse dezvolta reacții nedorite la nivel ocular ( conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, informează INSP.

”Totodată atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzuțe atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative. Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19”, potrivit sursei citate.

În concluzie metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli, anunță INSP.

Articolul precedentStudiu: Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză
Articolul următorCoreea de Sud: O nouă seringă permite creşterea numărului de doze de vaccin anti-COVID extrase dintr-o fiolă