Inhalatoarele pe baza de steroizi au efecte secundare asupra copiilor care sufera de astm

0
21

Inhalatoarele pe baza de steroizi utilizate de copiii care sufera de astm au efecte negative asupra acestora. Mai exact, copiii care folosesc inhalatoare pe baza de steroizi, vor fi mai scuzi la maturitate decat copiii care utilizeaza alte tipuri de inhalatoare, scrie www.telegraph.co.uk.

Cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de 1.000 de copii cu astm care foloseau inhalatoare cu steroizi, alte tipuri de inhalatoare si copii care primeau un tratament pe baza de plecebo. Rezultatele studiului au aratat ca acei copii care au utilizat inhalatoare pe baza de steroizi, la maturitate au avut o inaltime cu 1,2 centimetri mai mica decat a celorlalti participanti la studiu.

Participantii la studiu cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani au primit tratamentul pentru astm mai bine de patru ani. Acestia au fost monitorizati periodic pana cand au ajuns la maturitate, inaltimea fetelor fiind masurata la varsta de 18 ani, iar cea a baietilor la 20 de ani.

Ad in title

Cercetatorii sustin ca rezultatele studiului sunt surprinzatoare, mai ales ca studiile facute de-a lungul timpului au subliniat faptul ca inhalatoarele cu steroizi afecteaza doar temporar cresterea. insa, toate aceste studii anterioare nu au urmarit evolutia copiilor de la inceputul tratamentului pana la maturitate.

Articolul precedentTigarile electronice afecteaza sanatatea plamanilor
Articolul următorMinisterul Sanatatii a demarat o ampla analiza financiara in spitalele subordonate institutiei