Indonezia: Lupta împotriva COVID-19 pusă în pericol de tabuurile sociale

0
285

Autorităţile indoneziene s-a plâns miercuri că sute de persoane au refuzat testarea pentru noul coronavirus, în contextul în care tabuurile sociale încep să se impună ca obstacol în calea eforturilor de a opri răspândirea pandemiei, într-una din cele mai mai populate ţări din lume.

Indonezia are cel mai mare număr de infecţii din Asia de Sud-Est şi cel mai mare număr de decese asociate COVID-19 din regiune, cu excepţia Chinei, autorităţile recenzând până în prezent peste 49.000 de contaminări şi cel puţin 2.573 de morţi.

În pofida unei creşteri a a infecţiilor, în această săptămână sute de comercianţii de produse tradiţionale din Bali şi Sumatra au refuzat să se testeze, chiar dacă pieţele aglomerate au fost identificate ca surse ale infectării cu noul coronavirus, au precizat oficialii.

În Bali, autorităţile şi-au propus să testeze 2.200 de comercianţi din zona Tabanan, dar marţi 200 de aceştia nu au mai apărut, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Le este frică de stigmat”, a explicat I Nyoman Suwirta, liderul subdiviziunii administrative Klungkung. „Ulterior, dacă vor fi descoperiţi, ei vor trebui să se izoleze”, a adăugat el.

La rândul lor, responsabilii pieţei Solok din Sumatra de Vest au declarat că 150 de persoane au refuzat testarea.

„Poate este vorba de frică, poate de traumă, trebuie să analizăm motivele pentru care refuză”, a declarat Jasman Rizal, purtătorul de cuvânt al Grupului de lucru responsabil pentru răspunsul la COVID-19 din Sumatra de Vest.

Cele 270 de milioane de locuitori ai Indoneziei sunt distribuiţi pe 18.000 de insule, care se întind pe o suprafaţă de peste 5.000 de kilometri.

Unele sate din Java şi Kalimantan nu au permis înmormântarea victimelor COVID-19, de teama că înmormântările ar putea răspândi boala, în timp ce medicii locali au raportat că unii dintre pacienţii care prezintă simptome asociate noului coronavirus au refuzat să meargă la spitalele alocate celor suferă de COVID-19 din cauza stigmatului cu care s-ar putea confrunta.

În Sulawesi, o comunitate a preluat cu forţa corpurile unor persoane suspectate că ar fi decedat de COVID-19 din spitale pentru a putea fi înmormântate după ritualul religios mai degrabă decât după protocolul valabil pentru COVID-19.

Aplicarea măsurilor de distanţare socială a variat în toată ţara, unele comunităţi acordând prea puţin atenţie acestora.

Articolul precedentReglementatorii internaționali s-a pus de acord asupra cerințelor pentru ca vaccinurile contra COVID-19 să intre în faza 3 de testare
Articolul următorVom ajunge la 10 milioane de cazuri de COVID-19 săptămâna viitoare, avertizează OMS