incepe campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin

0
122

Astazi incepe campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. Ţinta o reprezinta fetitele de clasa a patra, pentru care au fost achizitionate 110 mii de doze de vaccin, in valoare de peste 30 de milioane de euro.

Vaccinarea nu este obligatorie, insa familiile care refuza administrarea vor trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere. Vaccinarea include administrarea a trei doze de vaccin in decurs de 6 luni. Prima doza va fi administrata in perioada 24 noiembrie – inceputul lui decembrie, urmand ca in luna ianuarie, respectiv mai, sa fie administrate si celelate doua doze.

Peste 80 de tari au introdus deja acest vaccin in schema obligatorie de vaccinare, la recomandarea Comitetului de Tehnici de Imunizare.

Scopul programului este acela de prevenire a cancerului de col uterin. „Decizia initierii si finantarii unui astfel de program a fost impusa de realitatea romaneasca: in ultimii 20 de ani, tara noastra a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana. Mai grav, aceasta rata de mortalitate a fost in continua crestere in ultimii 18 ani”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Cancerul de col uterin reprezinta, in Romania, principala cauza a mortalitatii prin cancer la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentFumatul provoaca anual 33.000 de decese in Romania
Articolul următorUn roman este suspectat de febra de Malta