Încă două cazuri suspecte de hepatită cu cauze necunoscute în România: un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani

0
367

Încă două cazuri suspecte de hepatită cu cauze necunoscute la copii sunt investigate în România.  Este vorba despre un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani.

”Este vorba despre doi copii, aflați în îngrijire. Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni seară, că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie.

„Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat, luni seară, Ministerul Sănătăţii.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie un număr de 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică şi icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a transmis, marți, că din datele existente până la acest moment privind hepatitita misterioasă ce poate afecta grav copiii, ”acest tip de hepatită pare neobișnuit de sever, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății) au avut nevoie de transplant hepatic”.

”În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă…Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces…”, a transmis Conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

Conf. dr. Mihai Craiu a subliniat și ce putem face pentru a ține la distanță hepatita misterioasă.

”Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm exact doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect. Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale”, avertizează Conf. dr. Mihai Craiu.

”Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid. Panica și automedicația sigur nu ajută”, a atras atenția Conf. dr. Mihai Craiu.

 

Articolul precedentMS: 15 decese la pacienți cu COVID, de la ultima raportare. La ATI sunt internate 193 de persoane
Articolul următorBucurești: Proiecte de peste 80 de milioane de lei pentru creşterea securităţii la incendiu în nouă spitale