In Uniunea Europeana, rata de vaccinare impotriva HPV se mentine la un nivel scazut

0
56

in statele membre ale Uniunii Europene, rata de vaccinare impotriva virusului HPV se mentine la un nivel scazut, intre 17si 84%, in ciuda faptului ca 19 state europene din cele 29 au introdus programul de vaccinare impotriva virusului papiloma uman, se arata intr-un comunicat de presa transmis SanatateaTv.ro.

„Noi, autoritatile din domeniul sanatatii publice, cadrele medicale, dar si parintii, impartim responsabilitatea protejarii a mii de femei impotriva cancerului de col uterin. Trebuie sa colaboram pentru a ne asigura ca toate fetele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani sunt vaccinate. Statele europene vor fi nevoite sa investigheze motivele pentru care ratele de vaccinare nu sunt mai ridicate si sa investeasca mai mult in campanii care sa incurajeze vaccinarea” a declarat Marc Sprenger, Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor.

Printre factorii care favorizeaza evolutia lenta a vaccinarilor se afla costul ridicat al vaccinarii si faptul ca o vaccinare completa presupune trei doze administrate pe parcursul a sase luni. in aceste conditii, Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor indeamna statele membre ale Uniunii Europene sa continue initiativele in domeniul sanatatii publice privind vaccinarea fetelor, aceasta fiind mult mai eficienta din punct de vedere al costurilor decat vaccinarea baietilor.

„Concluzia ECDC este ca includerea baietilor in actualele programe de vaccinare anti-HPV este putin probabil sa fie eficienta din punct de vedere al costurilor. O investitie mai buna a banilor publici ar fi incercarea de a imuniza toate fetele. Aceasta problema poate fi readusa in discutie odata ce costurile de vaccinare vor scadea semnificativ”, a explicat Mark Sprenger.

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai raspandit tip de cancer dupa cel mamar, in randul femeilor cu varste cuprinse intre 14 si 44 ani in Uniunea Europeana. in fiecare an sunt diagnosticate 33.000 de cazuri noi de cancer de col uterin in Uniunea Europeana si sunt inregistrate 15.000 de decese din aceasta cauza. Cauza primara a cancerului de col uterin este infectia persistenta a tractului genital cu o tulpina HPV cu risc ridicat. Infectiile genitale cu HPV sunt foarte des intalnite, imediat dupa inceperea activitatii sexuale. Majoritatea acestor infectii se vindeca in mod spontan. Cu toate acestea, infectiile persistente cu HPV cu o tulpina care prezinta risc major pot determina schimbari celulare la nivelul cervixului, ce pot rezulta in cancer de col uterin.

Articolul precedentGala Caritabila pentru programul a€œTerapie prin zambet” si in randul copiilor autisti
Articolul următorCum sa avem grija de sanatatea dentara – Ziua Mondiala a Sanatatii Orale