in sezonul rece metabolismul organismului uman este incetinit, prin urmare si functiile digestive sunt mai lente. in aceasta perioada corpul are tendinta de a acumula energie si de a lua in greutate, de aceea iarna nu este necesara o alimentatie bogata in grasimi.

Astfel consumul unei cantitati mari de grasimi nu face altceva decat sa sporeasca stratul de grasime corporala. O alimentatie dezechilibrata, bogata in grasimi, dar saraca in legume si fructe proaspete duce la scaderea functiei imunitare.

Pentru ca in aceasta perioada sistemul imunitar trebuie sa ajute organismul sa se adapteze conditiilor vremii, la frig si umezeala, el este mai putin puternic decat in restul anului. De aceea pentru sustinerea organismului, specialistii recomada consumul de peste, bogat in acizi grasi de tipul Omega 3, esentiali pentru o buna functionare.

Persoanele cu afectiuni cardiace sunt sfatuite de catre medicii specialisti sa evite grasimile, deoarece riscul de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral este mult mai mare. Frigul contracta vasele de sange, iar riscul ca artele ingustate de depunerile de grasime sa se blocheze este foarte mare.

Grasimile mai putin recomadate iarna sunt cele care au provenienta animala, adica untul, laptele integral, branza grasa si carnea de porc. Potrivit specialistilor alimentatia corecta in aceasta perioada consta in consumul de cereale integrale (grau dur, ovaz, mei, amarant, hrisca). De asemenea sistemul imunitar are nevoie de importante cantitati de vitamina C, vitamina care lupta cu bolile de sezon si care poate fi asimilata din citrice, macese, mere, dar si din muraturi (castraveti, gogonele).