Un studiu realizat in Marea Britanie, pe un esantion de 5.000 de femei a demonstrat ca in anotimpul rece, pielea arata cu aproximativ cinci ani mai imbatranita.

Acest lucru este posibil deoarece frigul produce contractarea vaselor sangvine, de aceea circulatia sangelui se face mai greu, iar epiderma nu este suficient hranita. Pentru ca nivelul de grasimi produse de piele este diminuat, iar hidratarea nu se face in conditii optime, apar efecte imediate. in acelasi timp procesul de reinnoire celulara are de suferit, ceea ce duce la pierderea tonusului si a supletii tegumentului, devenind opac si fara stralucire.

De asemenea la deteriorarea pielii contribuie si deficitul de vitamina D si de serotonina, substante care se sintetizeaza mai greu iarna din cauza expunerii insuficiente la razele ultraviolete si la lumina. Totodata deshidratarea tenului este favorizata si de caldura si de aerul uscat din interior, iar trecerea la frigul si vantul de afara implica un mare efort de acomodare din partea pielii.

in aceste conditii medicii specialisti recomanda o hidratare corecta, prin utilizarea unor produse hidratante si nutritive speciale, dar si un consum de minim doi litri de apa pe zi. insa nu doar pielea fetei are de suferit in sezonul rece ci si pielea mainilor care se poate usca, crapa si deveni violacee. in acest caz, dermatologii ii sfatuiesc pe oameni sa-si protezeze mainile cu manusi, dar sa foloseasca si creme hidratante si emoliente speciale pentru maini care se aplica ori de cate ori este nevoie.

De asemenea, de efectele negative ale frigului trebuie protejata si pielea din jurul ochilor care se rideaza prima, iar pielea buzelor trebuie hidratata cu produse emoliente.