in saptamana 5-11 martie 2012, peste 100.000 de persoane s-au prezentat la medic cu infectii respiratorii acute, numarul acestora fiind in crestere cu aproximativ 3,8% fata de cel inregistrat in saptamana precedenta, conform raportului transmis de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sanatatii.

in schimb, un numar de 20.538 dintre acestea au foat inregistrate cu pneumonii, mai mic cu 2,9% fata de saptamana precedenta. De asemenea, numarul cazurilor compatibile cu gripa inregistrate la nivel national a fost mai mic comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedenta (112 fata de 123) si de 1.9 ori mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a anului 2011, adica 214 cazuri.

Totodata in saptamana 5-11 martie 2012 au fost confirmate in laborator 21 de cazuri de gripa AH3. Numarul cazurilor de gripa confirmate de la debutul perioadei de monitorizare si pana in prezent este de 216 cazuri cu virus gripal AH3N2 si trei cazuri de gripa cu virus gripal B. Pe baza datelor epidemiologice se considera ca, activitatea gripala evolueaza cu intensitate medie, cu accente regionale (zona de est, zona de sud si zona centala a tarii) si focare locale cu zacuri sporadice in restul teritoriului.

Astfel, pentru a evita imbolnavirile, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte de sfatul medicilor, sa nu neglijeze regulile de igiena personala si sa respecte un regim de viata sanatos. Masurile de igiena personasa, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor de unica folosinta pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii. in ceea ce priveste alimentatia, aceasta trebuie sa fie bogata in proteine, legume si fructe.

De asemenea, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii sau a aparitiei complicatiilor afectiunilor existente.