In Romania, un pacient cu scleroza multipla pierde 10 ani de viata

0
84

Scleroza multipla este cea mai invalidanta afectiune a tinerilor din tara noastra, arata primul studiu privind impactul economic, medical si social al sclerozei multiple din Romania, lansat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative.

Varsta medie a pacientilor care sufera de scleroza multipla este de 37 de ani. in tara noastra, scleroza multipla afecteaza peste 7.500 de persoane, 70% dintre acestea fiind femei.

Primul studiu privind impactul economic al sclerozei multiple arata ca, in Romania, costurile totale ale sclerozei multiple sunt de 412,5 milioane de lei anual. Rezultatele cercetarii arata ca 66% din valoarea costurilor totale ale bolii reprezinta costuri directe, iar 34% din costurile totale ale bolii sunt reprezentate de costuri indirecte.

Studiul arata ca un pacient cu scleroza multipla traieste, in medie, cu circa 10 ani mai putin fata de o persoana sanatoasa, ceea ce inseamna costuri indirecte, ce includ lipsa de productivitate cauzata de dizabilitate si decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizatiile de handicap, concediile medicale si transportul pacientului.

Din cauza dizabilitatii dobandite in urma sclerozei multiple, pacientii romani pierd un numar total de 2.595 de ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 de milioane.

Problemele cu care se confrunta pacientii cu scleroza multipla sunt legate de numarul redus de centre de tratament, de lipsa frecventa a medicatiei de pe piata, de accesul limitat al pacientilor la informatii si de lipsa de comunicare intre medici si pacienti.

in Romania, anual, sunt diagnosticate 965 de cazuri noi de scleroza multipla.

Articolul precedentProf. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Articolul următorProf. Dr. Romulus Timar este noul Presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice