In Romania traiesc, conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, 70.647 de copii cu dizabilitati inregistrati

0
210

in Romania traiesc, conform datelor statistice oficiale oferite de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, 70.647 de copii cu dizabilitati inregistrati. insa totalul real al numarului de copii cu nevoi speciale depaseste cu mult aceasta cifra oficiala, se arata intr-un comunicat de presa remis redactiei www.sanatateatv.ro.

Din totalul de 70.647 copii cu dizabilitati inregistrati, 11.904 sunt scolarizati in scoli speciale, 23.773 urmeaza cursurile scolilor de masa, iar 4.038 urmeaza alte forme de invatamant. Restul de aproximativ 31.000 de copii cu dizabilitati nu sunt scolarizati.

in acest context, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a demarat in data de 6 noiembrie 2014 implementarea Proiectului „Dignity, Access, Respect, Education for Children with Disabilities- D.A.R.E for Children with Disabilities”, proiect finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa – Initiativa pentru Drepturile Omului.

Scopul acestui proiect este de a facilita accesul nediscriminator al copiilor cu dizabilitati la educatie de calitate. Parintii isi vor putea face auzita vocea cu privire la calitatea educatiei copiilor lor in scolile speciale.

„Acest proiect ofera in premiera parintilor oportunitatea de a dezvolta o atitudine participativa fata de procesul educational al copiilor lor si de a-si face auzita vocea in calitate de utilizatori ai sistemului de educatie speciala. in acelasi timp, contributia parintilor la monitorizarea si evaluarea actului educational constituie un model pilot de transparentizare a sistemului de educatie speciala. Ne dorim servicii educationale centrate pe nevoile copiilor cu dizabilitati, ne dorim calitate, transparenta si implicarea directa a parintilor in stabilirea obiectivelor din Planul de Interventie Personalizata”, a declarat Madalina Turza, presedinte CEDCD.

Parintii vor beneficia de sprijin si consiliere juridica din partea CEDCD pe parcursul implementarii proiectului in raport cu dreptul la educatie al copiilor lor.

Proiectul D.A.R.E for Children with Disabilities se deruleaza pe o perioada de 12 luni.

Rezultatele studiului, precum si contributiile parintilor vor fi prezentate la finalul proiectului in cadrul unei intalniri cu reprezentantii factorilor de decizie in materie.

Romania a ratificat Conventia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati in anul 2010, prin Legea 221/2010.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentBucurestenii sunt asteptati pe 14 si 15 noiembrie 2014 sa-si testeze glicemia si hemoglobina glicata
Articolul următorProgramul national de testare gratuita a hepatitei C pentru publicul larg a fost lansat