In Romania, numarul cazurilor de distonie este estimat la 3.000

0
165

Distonia sau miscarea involuntara de contractie a unei grupe musculare sau a mai multor grupe musculare este o boala rara, dar invalidanta, fiind a treia cea mai comuna tulburare de miscare dupa tremorul esential si boala Parkinson. La nivel european, aproximativ 500.000 de europeni sunt afectati de aceasta boala, potrivit unui comunicat de presa remis catre redactia www.sanatateatv.ro.

in ceea ce priveste Romania, numarul cazurilor de distonie este estimat la 3.000. Din acest total, 2.400 de pacienti prezinta distonii focale, iar aproximativ 600 distonii generalizate.

Deocamdata aceasta afectiune nu are leac, insa exista tratamente ce pot ameliora semnificativ simptomele, crescand calitatea vietii pacientului.

Pentru distoniile focale tratamentul il reprezinta injectarea de toxina botulinica, iar pentru distoniile generalizate – interventia de stimulare cerebrala profunda. Desi majoritatea pacientilor cu distonie focala raspund la tratamentul cu toxina botulinica de tip A, totusi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu acopera costurile acestei terapii. O singura fiola de toxina botulinica costa aproximativ 1400-1800 RON, iar tratamentul trebuie repetat o data la trei-patru luni, se mai arata in comunicatul de presa. Cat despre interventia de stimulare cerebrala profunda, aceasta se realizeaza in cateva centre specializate din tara numai pentru boala Parkinson, dar nu si pentru cazurile de distonie.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentColegiul Medicilor din Romania: In 2013, un numar de aproximativ 3000 de medici au parasit Romania
Articolul următorScreeningul si diagnosticul bolilor metabolico- nutritionale, dezbatute la Cursul DIAMOND, editia Iasi, 2014