In Romania, in 2014, au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse grave si non-grave la medicamente

0
19

in anul 2014, in tara noastra au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse grave si non-grave la medicamente, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) primit la redactia www.sanatateatv.ro. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene insa, numarul acestor raportari este inca mic. in tari precum Franta si Marea Britanie, de exemplu, numarul acestor raportari este de aproximativ 40.000 de reactii adverse in decursul unui an.

in acest context, ANMDM incurajeaza pacientii si persoanele care se ocupa de ingrijirea acestora sa raporteze reactiile adverse. Mai exact, pacientii au la dispozitie un formular prin care acestia, rudele sau persoanele care ii ingrijesc pot sesiza reactiile adverse produsein urma administrarii unor medicamente, inclusiv vaccinuri. Formularul este postat pe site-ul ANMDM impreuna cu un set de informatii si clarificari.

a€œAgentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) incurajeaza pacientii, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti) sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. in acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stari de sanatate, dar si a celorlalti. Daca vor exista mai multe raportari de reactii adverse dupa administrarea aceluiasi medicament, de exemplu, se vor face verificari suplimentare, privind siguranta, atat la nivel national, cat si european”, a declarat dr. Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

Ad in title

ANMDM atrage atentia asupra faptului ca pentru orice reactie adversa la medicamente, inclusiv vaccinuri, pacientul trebuie sa se adreseze de urgenta medicului sau farmacistului.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentFundatia „Viata fara Hipertensiune” a fost lansata oficial pe 18 februarie 2015
Articolul următorCongresul National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a IV-a, a adunat aproximativ 700 de participanti