Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a IV-a, a adunat aproximativ 700 de participanti

0
43

Unul dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare din peisajul medical romanesc, Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, a reunit in cele 2 zile de eveniment, aproximativ 700 de participanti si aproape 30 de reputati lectori din domeniul cardiovascular, al diabetului zaharat, al neurologiei, al pneumologiei si al oncologiei.

„Formatul a fost oarecum diferit fata de alti ani, deoarece am dorit sa fim tot timpul impreuna, sa nu ne mai despartim in ateliere de lucru, pentru ca pluridisciplinar nu inseamna sa fie multe sali, ci sa fim adeptii aceluiasi concept”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, Co-presedinte congres.

in prima zi a evenimentului a fost prezentata situatia actuala din punct de vedere epidemiologic a bolilor cronice netransmisibile, dar si proiecte si initiative, pe fiecare specializare in parte, in vederea prevenirii imbolnavirii, a reducerii numarului de persoane diagnosticate cu boli cronice netransmisibile si a tinerii sub control a acestor afectiuni. Tot in cadrul primei zile a fost lansata, catre toate societatile stiintifice interesate, propunerea formarii unui Grup de Educatie Terapeutica in Bolile Cronice Netransmisibile (GET-BCN), prin care sa fie reunite toate eforturile in domeniul educatiei terapeutice. Mai mult, se doreste ca in acest mod sa se realizeze o mai buna gestionare a acestor patologii de catre pacienti si familiile lor.

a€œSunt convins ca acestea sunt ocazii foarte utile nu neaparat pentru liderii de opinie care participa la genul acesta de manifestari, dar, mai ales, pentru cei multi care vin si asculta si care de fapt sunt tinta incercarilor noastre de a transmite niste mesaje pe care la randul nostru le primim de la OMS sau alte foruri europene”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

A doua zi a evenimentului s-a focusat pe strategiile de preventie prezentate de specialistii implicati in combaterea bolilor cronice netransmisibile, de la preventia primara si aspecte particulare ale bolilor cronice netransmisibile, pana la prezentarea metodelor de preventie secundara a acestor afectiuni. De asemenea, nu a fost uitat nici rolul medicului de familie, ca liant intre specialistii in boli cronice netransmisibile.

„Numai cu ajutorul profesionistilor in cardiologie, neurologie, diabet, obezitate, pneumologie si oncologie putem limita agresivitatea acestor boli. Ținta este sa le prevenim bineinteles, tinta este sa le reducem si acest lucru nu se poate face decat printr-o foarte puternica relatie intre medic si pacient, intre societate si medici, intre modul in care transmitem oamenilor metodele de preventie si tratament”, a declarat Acad. Maya Simionescu, Co-presedintele manifestarii.

Evenimentul s-a desfasurat in perioada 27-28 februarie 2015, a fost organizat stiintific de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si s-a desfasurat sub egida Academiei Romane, sectia de stiinte Medicale.

Parteneri de argint: Abbott, Terapia Ranbaxy

Parteneri: Berlin Chemie, Sanofi, Worwag Pharma, Becel, Secom

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentIn Romania, in 2014, au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse grave si non-grave la medicamente
Articolul următorOMS: Adultii si copiii trebuie sa reduca consumul de zaharuri libere