Otita medie este, dupa pneumonie, boala copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania, insa mijloacele de preventie moderne si efectele lor sunt foarte putin cunoscute si utilizate, potrivit unui nou studiu realizat in Romania.

Potrivit studiului realizat in Romania, 29% dintre mamele intervievate nu si-au vaccinat copiii impotriva otitei medii din convingerea ca vaccinul nu are niciun efect, in timp ce 28% dintre ele au declarat ca teama de reactiile adverse le-a impiedicat sa-si imunizeze copiii. Printre motivele de a refuza vaccinarea se afla lipsa informatiilor dar si incertitudinea ca vaccinul este cu adevarat eficient.

in ce priveste modalitatile de prevenire a otitei medii, 63% dintre mamele participante la studiu sustin ca isi feresc copiii de frig. in cazul mamelor ai caror copii au avut otita si iau in calcul imunizarea copilului prin vaccinare, aceasta este privita ca o optiune pentru a evita un nou episod al infectiei. Potrivit studiului, numai doua din zece mame si-au vaccinat copiii, imunizarea fiind metoda de prevenire a otitei medii, recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

„Ceea ce noi, doctorii, le recomandam intotdeauna parintilor pentru a-si proteja copiii impotriva efectelor grave ale bolilor infectioase este sa ia masuri de prevenire a acestora. Sa-ti imbraci micutul cu haine potrivite temperaturii de afara este una dintre metodele de prevenire a otitei medii, dar cu siguranta nu este singura si cea mai eficienta solutie. Mai ales in cazul otitei medii, ce poate avea consecinte grave pentru copil, o metoda eficienta de protectie este imunizarea prin vaccinare fata de bacteriile pneumococice. Vaccinarea ii asigura copilului o protectie crescuta impotriva acestei bacterii, extrem de raspandita in comunitatile de copii. Mai mult, daca unii copii de la cresa sau gradinita fac infectii respiratorii frecvente, inclusiv otita, riscul de infectie al celor nevaccinati creste substantial”, a precizat prof. univ. dr. Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu”.

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii publicat in ianuarie 2012 arata ca introducerea vaccinarii impotriva infectiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningita, bacteriemie) la copiii sub cinci ani, precum si cei de peste cinci ani, in toate centrele in care s-a desfasurat analiza.

Otita medie se defineste in general ca prezenta a unui fluid, insotita de instalarea rapida a unui sau a mai multe simptome de inflamare a urechii, cum ar fi durerea de ureche, scurgeri ale urechii, febra si iritabilitate. Din punct de vedere statistic, infectia urechii medii este o boala des intalnita a copilariei, in intreaga lume. Se estimeaza ca, pana la varsta de trei ani, 4 din 5 copii au cel putin un episod de otita si mai mult de o treime au avut cel putin sase episoade pana la varsta de 7 ani.