In Romania, aproximativ 270.000 de persoane au Alzheimer

0
27

in Romania, aproximativ 270.000 de persoane se confrunta dementa Alzheimer, boala degenerativa descoperita de cele mai multe ori in fazele tardive, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

Desi exista un interes tot mai mare din partea medicilor pentru diagnosticarea timpurie a bolii, modul de organizare al sistemului medical nu favorizeaza un asemenea demers. Pe de alta parte, personalul din sectorul serviciilor, din institutiile publice si private este redus si nepregatit pentru a se confrunta cu nevoile specifice ale unei asemenea categorii de pacientii. Mai exact, gradul de acoperire al cererilor privind asistenta persoanelor cu dementa Alzheimer se ridica la cel mult 10%.

in fata acestei situatii alarmante privind cresterea numarului persoanelor cu Alzheimer, dar si a costurilor necesare ingrijirii acestor pacienti, in toate documentele oficiale ale organismelor internationale se precizeaza faptul ca dementa trebuie declarata prioritate pe plan national in politicile de sanatate publica.

Ad in title

Problematica bolii Alzheimer in Romania va fi discutata in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2014, ce se desfasura in perioada 26 februarie -01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. Cu aceasta ocazie Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea unui plan national de dementa: Strategia si Planul National de actiuni pe perioada 2014-2020.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.

Articolul precedentPeste 200 de participanti la Cursul DIAMOND, editia Iasi, 2014
Articolul următorPeste 200 de participanti la Cursul Diabet, Sindrom Metabolic si alte boli legate de nutritie, editia Iasi, 2014