In Romania, 80% dintre bolnavii cu Alzheimer raman nediagnosticati

0
18

in Romania, aproximativ 200.000 persoane sufera de Alzheimer dintre care doar 35.000 sunt diagnosticate, potrivit statisticelor Societatii Romane Alzheimer.

in Romania, boala Alzheimer este inclusa intr-un program al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Prin acest program se asigura accesul la terapie dupa un protocol care respecta mai multi pasi: bolnavului i se stabileste tratamentul de catre medic, iar medicul care a stabilit diagnosticul de dementa Alzheimer, dementa vasculara sau mixta intocmeste un referat de justificare a recomandarii medicatiei specifice. Referatul impreuna cu alte documente specificate de autoritatea publica sunt depuse la comisia de aprobare a medicatiei gratuite. Dupa primirea aprobarii, medicul va putea prescrie lunar medicatia necesara fiecarui pacient. Medicatia este decontata in proportie de 100% de catre CNAS.

Cauzele care duc la aparitia maladiei Alzheimer nu sunt cunoscute si din acest motiv boala nu poate fi prevenita. insa, studiile au demonstrat ca un stil de viata sanatos si activ poate reduce riscul de Alzheimer. Pe de alta parte, exista medicamente care pot ameliora simptomele maladiei insa nu o pot vindeca.

Ad in title

a€œstim ca pacientii cu Alzheimer isi pun sperantele in tratamentele noi. in prezent cercetatorii americani au in diferite stadii de cercetare sau aprobare de catre FDA posibile viitoare medicamente care sa fie aduse pe piata anii urmatori. Numarul acestora atinge 100. E un angajament puternic la nivel mondial in lupta impotriva acestei boli, mai ales ca in fiecare posibil medicament aflat in cercetare se investeste in medie 1 mld $ si se petrec peste 10 ani de munca in laboratoare. De cealalta parte, este o ingrijorare a guvernelor la nivel mondial. Daca cercetarile nu vor face progrese in curand, in anul 2050 costurile cu bolnavii de Alzheimer vor atinge 1.08 trilioane $. Este o suma imensa, mai mare decat bugetul Departamentului Apararii al SUA”, afirma Dan Zaharescu – director executiv Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente.

La nivel mondial, in 2010, erau aproximativ 35.6 milioane de persoane afectate de aceasta boala. Specialistii estimeaza ca numarul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungand la 65.7 milioane in 2030.

Articolul precedentA 12-a editie MedPharm Careers in Romania!
Articolul următorIn Romania, un numar foarte mare de barbati sufera de afectiuni ale prostatei