In memoriam Prof. dr. doc. Iulian Mincu

0
83

Este foarte trist pentru mine sa scriu ca profesorul Iulian Mincu, fost Ministru al Sanatatii, fondatorul Diabetologiei moderne si autorul specialitatii de Diabet, Nutritie si Boli metabolice ne-a parasit vineri seara (30 iulie 2015) la ora 18.30.

in timpul carierei sale extrem de complexe, prof. Iulian Mincu s-a implicat in numeroase activitati care au avut ca scop final cresterea supravietuirii si a calitatii vietii pacientilor cu diabet.

Prof. Iulian Mincu a format si a inspirat generatii intregi de diabetologi, inclusiv liderii specialitatii noastre de astazi, care ii sunt discipoli. A fost inconjurat cu multa caldura de colegi, prieteni, colaboratori, discipoli, pana in ultimele zile de viata.

Am avut privilegiul de a lucra in Clinica pe care a condus-o. Acolo am invatat ce inseamna responsabilitate, profesionalism, rigurozitate, respect fata de pacienti si apartinatori, acolo am invatat ca diabetul nu defineste numai o boala ci reprezinta un adevarat sistem. Prof. Iulian Mincu a reusit totdeauna sa aloce timp pentru responsabilitati de orice fel, fiind Ministru al Sanatatii, Parlamentar, Profesor universitar etc.

Interesul si pasiunea lui pentru diabet s-au mentinut toata viata. Trecerea lui in nefiinta va fi profund resimtita de cercul de prieteni din intreaga lume si de urmasii lui in specialitate. Diabetul zaharat a pierdut un mare „campion”, iar noi ii multumim pentru tot ce a realizat pentru persoanele cu diabet zaharat de-a lungul vietii sale remarcabile.

Profesorul Mincu a fost cu adevarat un om minunat! A fost puternic, curajos, a luat decizii numeroase, si-a implementat proiectele, acceptand tranzitor functii administrative pentru aceste realizari. Si-a urmarit si indrumat urmasii permanent, deschizandu-le porti, sprijinindu-i si stimulandu-i. A creat o scoala de diabet si o retea nationala, in calitate de profesor, director al Institutului Paulescu, Ministru al Sanatatii.

Scriu aceste randuri in calitate de discipol si fost presedinte al Societatii Romane de Diabet Nutritie si Boli Metabolice, cunoscand bine istoria si valorile acestei specialitati.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Prof. Univ. Dr. Maria Mota

Articolul precedentMS atentioneaza din nou managerii unitatilor sanitare cu privire la modificarile legislative
Articolul următorDoliu in medicina si cercetarea medicala romaneasca – Acad. Laurentiu M. Popescu s-a stins din viata