In fiecare an 1 milion de amputatii la nivel mondial sunt facute in randul populatiei cu diabet

0
238

Presedintele Asociatiei Grecesti pentru Studiul Piciorului Diabetic, prof. dr. Christos Manes, a atras atentia ca frecventa amputatiilor in randul bolnavilor de diabet este extrem de mare. Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro, dupa Simpozionul „Piciorul diabetic-o provocare continua”, organiat de catre Asociatia de Podiatrie in parteneriat cu Societatea Romana de Angiologie si Chirurgie Vasculara, in 27 octombrie, la Cluj -Napoca.

„in fiecare an 1 milion de amputatii la nivel mondial sunt facute in randul populatiei cu diabet. E un numar mare. Altfel spus, in toata lumea, la fiecare 20 de secunde un picior se pierde din cauza diabetului. Este o frecventa extrem de ridicata a amputatiilor”, a atras atentia prof. dr. Christos Manes.

La randul sau, medicul Marian Doru Croitoru, a atras atentia asupra faptului ca, in Romania, la fiecare sase minute, un picior diabetic este amputat.

Potrivit acestuia, un rol extrem de important in prevenirea amputarilor il au ingrijirea si educarea bolnavilor.

„Este foarte important ca bolnavul diabetic sa fie foarte bine ingrijit, sa se ingrijeasca el insusi. Probabil ca prima miscare ar fi ca diabetul sa fie foarte bine tinut in frau si bolnavul sa fie invatat sa isi controleze piciorul. Sa fie constient ca atunci cand apare cea mai mica modificare -fie de temperatura, fie de culoare- e un mare semnal de alarma si trebuie sa se ingrijesca pentru ca altfel drumul duce spre amputatie”, a explicat dr. Marian Doru Croitoru.

De altfel, in opinia sa, una dintre cele mai mari provocari in domeniu o reprezinta educatia pacientului.

„Cred ca cele mai mari provocari sunt acelea legate de educatia pacientului astfel incat sa stie sa se adreseze cat mai devreme medicului pentru un consult de specialitate. Apoi, bineinteles, in momentul in care avem un diagnostic foarte clar sa reusim sa facem ceva pentru ei, sa reusim sa ii revascularizam, sa aducem sange in acest picior suferind”, a spus dr. Marian Doru Croitoru.

Medicul a vorbit si despre importanta tratamentului care urmeaza dupa revascularizarea piciorului, dar mai ales, despre necesitatea ca pacientul sa se prezinte regulat la medic, pentru monitorizare.

„Dupa aceea vine o foarte importanta veriga din acest lant al tratamentului bolnavului cu picior diabetic, adica ingrijirile dupa revascularizare, care inseamna tratament antibiotic, tratamentul diabetului si ingrijirea leziunii trofice. Noi avem pacienti pe care i-am revascularizat si carora le-am spus sa revina la control si ei nu vin decat in momentul in care o sa mearga din rau in mai rau „, a explicat dr. Marian Doru Croitoru.

in acest context, dr. Marian Doru Croitoru a atras atentia ca vindecarea nu se produce imediat dupa revascularizare, ci in timp, de aceea este necesara o ingrijire foarte atenta.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii demareaza primul program de depistare precoce a cancerului de san
Articolul următorTest autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania