A fost dezvoltat un kit de teste la domiciliu pentru detectarea cancerului de col uterin

0
350

Cercetatorii chinezi au creat un kit de testare la domiciliu pentru depistarea cancerului de col uterin. Prin intermediul acestuia, femeile isi pot colecta singure probe, care ulterior, sa fie trimise la laborator pentru analiza.

Analiza ar urma sa depisteze prezenta virusului papiloma uman (HPV), iar rezultatele ar urma sa fie comunicate prin intermediul internetului, informeaza EFE. Echipa de cercetatori spera ca dispozitivul lor va putea contribui la cresterea depistarii timpurii a cancerului de col uterin.

Potrivit specialistilor, virusul HPV este responsabil pentru aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin.

25% dintre femeile din Romania sunt purtatoare ale infectiei cu HPV

Prezent saptamana trecuta la Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie, care a avut loc la Bucuresti, Dr. Xavier Bosch, consultant senior in cadrul Programului de Cercetare a Epidemiologiei in Cancer (CERP) la Institutul Catalan de Oncologie (ICO) din Barcelona si editorul executiv al Centrului de Informare despre HPV si Cancer, a atras atentia ca infectia cu virusul HPV este foarte raspandita.

Potrivit acestuia, in Europa rata de infectare este de 20%, in timp ce, in Romania, 25% dintre femei sunt purtatoare ale infectiei cu HPV.

in acest context, Xavier Bosch a subliniat ca Romania este pe locul 1 in ceea ce priveste incidenta mortalitatii cauzate de cancerul produs de HPV.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda femeilor sa se vaccineze impotriva HPV si sa se supuna unor examinari medicale pentru detectarea timpurie a cancerului si a preveni aceasta boala.

Varsta recomandata pentru vaccinare este intre 9 si 11 ani. Potrivit specialistilor, administrarea la aceasta varsta ofera cea mai buna protectie impotriva leziunilor precanceroase si canceroase la nivelul colului uterin.

Acestia spun ca vaccinarea poate fi facuta si la varste mai inaintate, insa preferabil, inainte de contractarea virusului, intrucat, odata aparuta infectia in organism, eficacitatea vaccinului scade considerabil.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii demareaza primul program de depistare precoce a cancerului de san
Articolul următorTest autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania