in Elvetia functioneaza cu succes un fond care ii ajuta pe sinucigasi sa-si curme viata

0
299

/Vremia Novostei/

Sa ajuti persoane bolnave incurabil si, in acelasi timp, sa nu incalci legea este posibil in statul american Oregon, in Belgia, Olanda si Elvetia. Totusi, cel mai popular loc de destinatie al sinucigasilor este republica alpina. Din toate colturile Europei, la Zurich sunt adusi bolnavi pe care medicina nu-i mai poate ajuta. Aici functioneaza Fondul de binefacere Dignitas, a carui functionare nu poate fi stopata nici de rudele sinucigasilor, nici de politicieni. De altfel, guvernul cantonului Zurich considera ca Fondul nu face nimic ilegal.

Avocatul Ludwig A. Minelli a intemeiat Dignitas in 1998. in zece ani de existenta, acest Fond a ajutat aproape 800 de clienti sa-si curme viata. intr-un interviu acordat Le Monde, intemeietorul Dignitas precizeaza ca Fondul sau isi selecteaza minutios clientii si din 100 de cereri da curs doar la 10-12.

in Elvetia, eutanasierea activa este interzisa, insa a-i asista pe sinucigasii benevoli legea permite inca din 1942. Pentru aceasta este nevoie de un certificat din partea medicului care sa confirme dorinta bolnavului de se sinucide si lipsa unor avantaje financiare pentru cel care il asista pe sinucigas. Se pare ca tocmai datorita activitatii Fondului Dignitas cuvantul german „Sterbetourismus”, care inseamna „turism ucigator”, a fost ales din alte 2.000 de propuneri drept Cuvantul Anului 2007 in partea germanofona a Elvetiei, noteaza cotidianul rus Vremia Novostei.

Initial, Fondul isi avea sediul intr-o vila de la marginea Zurichului. La Minelli erau adusi bolnavi incurabili, in special germani: peste 50 la suta. Pe locul doi printre sinucigasii benevoli se numarau britanicii, iar pe trei – francezii. Dupa achitarea unei taxe de 3.500 euro si completarea unor formulare, clientii beau – neaparat benevol – un pahar de apa in care erau dizolvate 15 grame de Pentobarbital. Acest lucru se facea in fata a doi martori – un colaborator al Fondului si o ruda. Dupa cateva minute clientul adormea strans, iar peste inca un sfert de ora inceta sa respire.

Dupa constatarea decesului, un reprezentant al Dignitas chema politia, reprezentanti ai Procuraturii, ai serviciilor funerare. Apoi, sinucigasii erau pusi in saci negri si dusi jos, cu ajutorul liftului, acelasi care era utilizat si de locatarii obisnuiti ai vilei. Dupa ce oamenii au inceput sa se mute chiar si din casele invecinate, iar Primaria a fost asaltata de plangeri, in luna septembrie autoritatile i-au recomandat lui Minelli sa caute alt sediu. Initial, Fondul a dorit sa inchirieze cateva camere de hotel, insa dupa amenintarile Asociatiei hoteliere de a intenta proces, Dignitas a fost nevoit sa renunte la aceasta idee.

Minelli a gasit un nou sediu nu departe de oras, in satul Schwarzenbach, unde se afla a doua ca marime casa de toleranta din Elvetia. Angajatii Fondului sunt destul de multumiti de noul sediu: in casa exista lift pentru marfa. in cele patru luni de cand Fondul s-a mutat in localitate, angajatii sai au asistat peste 30 de sinucigasi. in total, numai anul trecut Dignitas a ajutat sa-si curme viata 135 de straini si 6 elvetieni. Comparativ cu anul 2006, cifrele sunt in scadere: cu doi ani in urma, Dignitas a ajutat 200 de bolnavi incurabili.

De altfel, Dignitas si-a schimbat si metoda de lucru. Din februarie, clientii se duc pe lumea cealalta varandu-si capul intr-o punga de polietilena umpluta cu heliu. in Elvetia, noua metoda este asemanata cu cea utilizata de fascisti pe vremea celui de-al Treilea Reich.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSalmonella identificata la pasarile de curte este diferita fata de cea care infecteaza oamenii si animalele domestice
Articolul următorMarijuana are un efect psihotrop din ce in ce mai puternic (studiu)