Ce-i impinge pe tineri spre anorexie sau bulimie?

0
302

El Mundo – Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine

„Esti prea gras”. „Ar trebui sa slabesti”. „Ar trebui sa faci ceva sa mai pierzi din greutate”. Observatii de genul acesta, mai ales venite din partea figurii paterne, sporesc sansele ca baietii sa sufere de tulburari de alimentare. La fete totusi, are mai mare influenta presiunea mediatica si promovarea unui ideal de frumusete nu prea sanatos. Acestea sunt concluziile unui studiu care demonstreaza ca factorii de risc pentru a dezvolta o problema psihica, precum anorexia sau bulimia, variaza in functie de sex, noteaza ziarul El Mundo.

Cu alte cuvinte nu ii afecteaza la fel pe baieti si pe fete. in functie de acest lucru, „strategiile de prevenire a acestor dereglari ar trebui sa fie diferentiate si specificate”, explica autorii acestei lucrari publicate in ultimul numar al revistei de specialitate „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine”. Pentru a realiza aceasta investigatie, autorii – membri ai Şcolii de Medicina de la Universitatea Harvard – au analizat timp de aproape sapte ani un esantion format din 6.916 de fete si 5.618 de baieti, care la inceputul studiului aveau varste cuprinse intre 9 si 15 ani. Prin mai multe chestionare periodice, ei au evaluat frecventa cu care subiectii tineau un regim de slabire, daca isi lau drept model persoane care apareau in mass-media sau daca primeau observatii negative legate de aspectul lor fizic din partea unuia dintre parinti, prieteni sau colegi. De asemenea, s-au avut in vedere obiceiurile legate de bulimie, precum indoparea cu mancare, provocarea de varsaturi, ori folosirea de laxative, sau daca au existat antecedente de tulburari alimentare in familie.

in timpul procesului de urmarire, 10% dintre fete si 3% dintre baieti au dezvoltat unul dintre aceste comportamente. Studiind in amanuntime datele, cercetatorii si-au dat seama ca „tinerea frecventa de regimuri si incercarea de a semana cu persoanele care apareau in mass-media erau factori predictivi ai unor obiceiuri, precum indoparea cu mancare, la fetele de toate varstele”. Din contra, in cazul baietilor, acest comportament era mai obisnuit in randul adolescentilor carora li se faceau observatii negative din partea tatalui legate de greutatea lor.

Pe de alta parte, autorii au verificat ca in cazul in care mama suferea de o astfel de dereglare era un factor de risc in privinta fetelor; desi cu o influenta mai mare la adolescentele de sub 14 ani. Aceste date sugereaza ca „strategiile de prevenire ar trebui sa fie diferite pentru fete si pentru baieti si tina cont de varsta subiectilor”, au spus autorii. in opinia lor, programele pentru a evita dezvoltarea unui comportament bulimic la fete ar trebui sa „includa campanii in media si initiative care sa le ajute pe tinere sa fie mai putin susceptibile la imaginile percepute si la comentariile ofensatoare ale barbatilor”.

in cazul baietilor, strategiile ar trebui sa fie astfel focalizate incat sa-i ajute sa treaca peste comentariile negative facute de parinti pe seama greutatii lor. „Desi baietii nu sunt predispusi sa dezvolte dereglari de alimentare, ca in cazul fetelor, parintii si medicii specialisti ar trebui sa stie ca astfel de comentarii negative sunt insotite de urmari negative”, au subliniat cercetatorii. „Este important ca atat parintii cat si profesorii sau medicii sa promoveze o forma fizica sanatoasa, in loc sa evidentieze peste masura importanta greutatii, ori sa stigmatizeze supraponderalitatea juvenila”, au conchis ei.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSalmonella identificata la pasarile de curte este diferita fata de cea care infecteaza oamenii si animalele domestice
Articolul următorMarijuana are un efect psihotrop din ce in ce mai puternic (studiu)