În ce stadiu este campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu. Explicațiile ministrului Sănătății

0
107

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că, în luna august, faţă de luna iulie, a fost o ”creştere importantă” a persoanelor care au solicitat de la medicul de familie rețeta pentru iodura de potasiu.

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă. Dacă comparăm cu cele șapte milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Ministrul Sănătăţii a îndemnat persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu.

”Nu am avut niciodată intenţia să creez panică, dar un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit şi mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu şi să o utilizez în caz de posibil, nu probabil, ştiţi că e o mare diferenţă între posibil şi probabil. Posibil orice lucru se poate întâmpla, probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuşi consistent. Discutăm de o chestiune posibilă. Nu cred că e târziu ca cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte afecţiuni să solicite, odată cu reţeta obişnuită, şi o prescripţie pentru iodura de potasiu, pentru ei şi pentru membrii familiilor lor care se află în situaţia să fie eligibili”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila.

Articolul precedent32 de ani de existență a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD)
Articolul următorCâte doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse până acum în România