in anul 2011, un numar de 2841 de medici au solicitat certificate profesionale curente colegiilor medicilor din intreaga tara pentru a putea sa lucreze in strainatate, potrivit unui comunicat de presa al Colegiului Medicilor din Romania.

in acest context, cele mai cautate destinatii de catre medici romani au fost Germania cu un numar de 853 de cereri, Marea Britanie cu 611 cereri si Franta cu un numar total de 560 de cereri. in ceea ce priveste specializarile, pe prima pozitie se situeaza medicina de familie/medicina generala cu 843 de cereri si chirurgia generala pentru care au depus cereri 155 de medici.

Migrarea medicilor catre tarile din vestul Europei se datoreaza in primul rand deficitului de doctori din aceste tari care isi deschid portile pentru medicii din Romania. Un al doilea motiv, care explica migrarea medicilor romani este salariul, mult mai mare in tarile din Uniunea Europeana.

in topul judetelor cu medici care au cerut certificate pentru a lucra in strainatate se afla Bucuresti cu 733 de cereri, Timis cu un numar total de 394 de cereri si Constanta cu 91 de certificate eliberate.

De asemenea, in anul 2010, numarul medicilor care au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate a fost de 2779.