Implicatiile evolutiei nefavorabile in scolioza

0
292

in domeniul scoliozelor cu debut in perioada pre-scolara, la nivel international, principala preocupare este legata de importanta diagnosticului precoce. Exista scolioze congenitale, prezente la nastere, scolioze idiopatice infantile, care debuteaza in perioada 1-3 ani si scolioze idiopatice juvenile, care apar in perioada 3-6 ani. Scoliozele cu debut precoce au un potential evolutiv foarte mare, de aceea ele trebuie tratate la timp.

Modificarile produse la coloana vertebrala, in special in zona toracala, care se extind si la nivel cervical si lombar, duc la aparitia unor complicatii grave in perioada scolara si in adolescenta, cu efecte grave.

in acest context, prin Programul National de Screening al Scoliozei la Copii s-a format un sistem de medici, care sa ajute la realizarea procesului complex de screening, in toata tara.

in cazul copiilor aflati in procesul de crestere, cele mai grave afectiuni intalnite in ortopedia pediatrica sunt cele din sfera traumatologiei si afectiunile genetice.

La ora actuala, testul de diagnostic prin ecografie de sold este esential de realizat in cazul fiecarui copil, pentru a depista eventuale luxatii, displazii de dezvoltare ale soldului sau alte afectiuni grave, aspecte pe care parintii si familiile trebuie sa le aiba in vedere.

Articolul precedentProf.dr. Ioan Nedelcu: Dermatitele iritative pot aparea in cazul persoanelor care lucreaza cu metale, substante bazice sau acide
Articolul următorMedicii isi pot calcula venitul net din garzi in prezent versus de la 1 octombrie 2016 cu ajutorul unei aplicatii speciale