Consumul ridicat de zahar, factor de risc pentru multe dintre afectiunile cronice netransmisibile

  0
  23

  Consumul crescut de zahar reprezinta un factor de risc in aparitia unor afectiuni, precum: diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, tensiunea arteriala, cariile dentare. in acest context, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca adultii si copiii sa reduca consumul de zaharuri libere (altele decat zaharurile din fructele si legumele proaspete) la mai putin de 10% din aportul lor total de energie. Mai exact, o reducere sub 5%, adica 25g (6 lingurite) pe zi, ar oferi beneficii suplimentare sanatatii, potrivit Ghidului OMS referitor la consumul de zahar la adulti si copii, de pe www.who.int .

  in ceea ce priveste Romania, specialistii in nutritie spun ca numai la nivelul anului 2014 un singur roman consuma in medie pe an cam 30 kg de zahar, adica aproape dublu fata de media europeana. Mai mult, se atrage atentia si asupra educatiei in familie in ceea ce priveste consumul de zahar.

  Potrivit OMS, multe dintre zaharurile consumate astazi se regasesc in alimentele procesate, care nu intotdeauna sunt considerate dulciuri. De exemplu, numai o lingura de ketchup contine 4g de zaharuri libere (o lingurita), iar o singura cutie de suc contine pana la 40g de zaharuri libere (aproximativ 10 lingurite).

  Ad in title

  Articolul precedentProf.dr. Ioan Nedelcu: Dermatitele iritative pot aparea in cazul persoanelor care lucreaza cu metale, substante bazice sau acide
  Articolul următorMedicii isi pot calcula venitul net din garzi in prezent versus de la 1 octombrie 2016 cu ajutorul unei aplicatii speciale