Implant cohlear realizat cu succes la o pacienta de 10 ani

0
53

Un nou implant cohlear a fost realizat cu succes la o pacienta de 10 ani din Chisinau, in data de 17 septembrie 2012. Fetita s-a nascut cu surditate, dar si cu o grava deficienta cardiaca. Fara acest implant cohlear fetita nu ar mai fi putut merge la scoala din cauza ca a pierdut si ultimele resturi de auz, iar protezele auditive nu o mai puteau ajuta in niciun fel.

Potrivit dr. David Lucian, cofochirurg si seful Sectiei ORL din cadrul Spitalului Militar Central, a€œinterventia a durat doua ore si 45 de minute. Nu a fost niciun fel de incident in timpul interventiei. Asteptam sa treaca cele 48 de ore in care exista risc de complicatii post operatorii. Speram ca totul sa fie bine si sa nu apara nicio manifestare nedorita.”

Desi implantul cohlear se face pana la varsta de maxim doi ani pentru ca succesul sa fie garantat, totusi fetita a avut noroc cu mama sa, care a studiat logopedia tocmai pentru a o ajuta. „Varsta optima de implantare, pentru a obtine rezultatele cele mai bune este de 1-2 ani. Beneficiile implantului cohlear la aceasta varsta sunt foarte mari. Copilul va vorbi normal, va auzi normal. in cazul Emiliei, in varsta de zece ani, copilul va auzi, dar va vorbi prin labiolectura si asta din cauza ca nu are memorie auditiva formata, dar ceea ce citeste pe buze si ceea ce aude o va ajuta, ca usor, usor, sa-si formeze o parte din memoria auditiva. in cazul Emiliei am intervenit pentru ca are o mama care s-a implicat foarte mult si care a ajutat-o foarte mult prin faptul ca a studiat logopedia”, a declarat dr. Adrian Tudor, seful compartimentului de audiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Ad in title

Ludmila, mama micutei paciente, le multumeste din tot sufletul tuturor celor care au contribuit la strangerea banilor pentru realizarea implantului cohlear si afirma cu tarie ca „vreau doar sa o vad o persoana normala, nu neaparat sa ajunga ceva anume, vreau sa fie sanatoasa si sa se bucure de tot ceea ce este mai frumos pe lumea asta. Iar cat voi exista eu, o sa lupt pentru ea.”

Echipa care s-a implicat in interventia chirurgicala si cea care se va preocupa ulterior de Emilia, are in componenta sa specialisti, precum dr. Lucian David, cofochirurg, dr. Janez Rebol, cofochirurg la Spitalul Universitar Maribor din Slovenia, dr. Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, seful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Grigore Alexandrescu”, dr. Roxana Mazilu, medic specialist ORL, reglajul implantului cohlear in echipa, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucuresti, dr. Dan Corneci, anestezist, Gabriela Stoica, logoped psiholog.

Articolul precedentA 12-a editie MedPharm Careers in Romania!
Articolul următorIn Romania, un numar foarte mare de barbati sufera de afectiuni ale prostatei