Igiena orala buna scade riscul afectiunilor cardiace

0
25

Cercetatorii din Coreea de Sud au descoperit legatura dintre igiena orala si afectiunile cardiace. Astfel, in urma unui studiu realizat pe un numar de peste 160.000 de oamenii, oamenii de stiinta au concluzionat ca spalatul pe dinti de cel putin trei ori pe zi reduce riscul aparitiei insuficientei cardiace, dar si a fibrilatiei atriale.

Desi studiul nu a investigat mecanismele prin care este redus riscul de afectiuni cardiace, o varianta ar fi ca periajul frecvent al dintilor reduce bacteriile care traiesc intre dinti si gingii, impiedicand astfel patrunderea in fluxul sanguin.

 

 Concluzii bazate pe un studiu major

 

Oamenii de stiinta din Coreea de Sud au examinat legatura dintre igiena orala si problemele cardiace intr-un studiu care a inclus 161.000 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani. Acestia au fost supusi unui examen medical de rutina intre 2003 si 2004.

La examenul de verificare, 10 ani mai tarziu, aproximativ 5% dintre participanti sufereau de insuficienta cardiaca si trei la suta fde ibrilatie atriala.

Periajul pe dinti de trei sau mai multe ori pe zi a fost asociat cu un risc mai mic cu 12% de insuficienta cardiaca si un risc redus cu 10% de fibrilatie atriala. Rezultatele au exclus factori precum varsta, genul, starea financiara, exercitiile fizice regulate, consumul de alcool si indicele masei corporale.

Alte studii au aratat ca o igiena orala deficitara duce la patrunderea bacterilor in sange, ceea ce poate provoca inflamatii in organism. Acest lucru creste apoi riscul batailor neregulate ale inimii si a insuficientelor cardiace.

„Am studiat un grup mare pe o perioada lunga, ceea ce adauga forta concluziilor noastre”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Tae-Jin Song, de la Universitatea Ewha Woman din Seul, potrivit Daily Mail.

Studiul a fost publicat in European Journal of Preventive Cardiology.

Articolul precedentO campanie provaccinare inedita
Articolul următorSperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient