Virusul Papilloma uman sau HPV reprezinta principala cauza aparitiei negilor genitali si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin.

Cercetatorii americani de la o facultate de medicina din Texas au realizat un studiu conform caruia papiloma virusurile sunt responsabile de aparitia bolilor cardiovasculare in cazul anumitor femei.

Rezultatele studiului cercetatorilor americani au fost publicate in revista Colegiului american de cardiologie si se bazeaza pe datele medicale a peste 2500 de paciente cu probleme cardiovasculare.

Oamenii de stiinta au afirmat ca 20% dintre femeile participante la studiu nu au supuse nici unui factor clasic de risc cardiovascular. Prin urmare aparitia bolilor cardiovasculare a fost determinata de alti factori, dintre care HPV ocupa un loc foarte important.

Rezultatele studiului au aratat ca virusul papilloma uman provoaca boli cardiovasculare prin dezactivarea unei gene numita p53. Totodata oamenii de stiinta ii atentioneaza pe medici sa supravegheze femeile purtatoare de HPV pentru a prevenii riscul de infarct sau AVC.