Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri administrative, politice si sociale coerente

0
235

Hipertensiunea arteriala este o adevarata problema de sanatate publica in Romania. Patru din zece romani se confrunta cu aceasta problema, ceea ce inseamna o prevalenta de peste 40% la nivelul tarii noastre. in fata acestor statistici alarmante, specialistii sunt de parere ca hipertensiunea arteriala poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri adminstrative, politice si sociale coerente.

„Din punct de vedere al omului politic si al medicului consider ca este foarte important ca autoritatile sa transmita mesaje de preventie. Atata timp cat nu avem programe coerente de preventie vom investi in continuare bani in a trata boli pe care le putem preveni”, a declarat prof. univ. dr. Florin Bodog, Secretar Comisia de Sanatate Publica, Senatul Romaniei.

Astfel, preventia in hipertensiunea arteriala trebuie sa inceapa de pe bancile scolii. in acest sens ar trebuie sa existe o colaborare intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale.

„Hai sa ne invatam copiii sa nu se ingrase. Haideti sa ne invatam copiii din gradinite sa faca miscare, sa se joace, nu sa le punem o tableta in fata si sa petreaca ore in sir ca parintele sa fie linistit. Lasati-i sa se joace. Pentru asta trebuie sa existe o programa in scoli si cu Ministerul invatamantului, obligatoriu, acest lucu trebuie sa se intample. Sigur ca vor fi parinti nemultumiti ca au note mai mici copiii, vor sa-i scuteasca. incet se va duce aceasta practica, dar vor fi beneficiari generatii si generatii de copii. Daca el invata de mic ce trebuie sa faca, la varsta adulta este mult mai usor sa aiba o anume tinuta, un anume stil de viata „, a precizat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune.

Potrivit conf. univ. dr. Alexandru Rafila, preventia se poate realiza prin adoptarea unui pachet de servicii medicale preventive. Declaratiile au fost facute cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva Hipertensiunii arteriale.

Articolul precedentDr. Ion Melnic: Stomatita este o afectiune care se poate dezvolta in orice etapa a vietii
Articolul următorEchipa de fotbal a persoanelor cu diabet zaharat – DIA ROMANIA – este campioana Europei