Hans Klemm, Ambasadorul SUA in Romania saluta adoptarea Legii antifumat

0
23

Consumul de tutun este principalul factor de risc pentru bolile netransmisibile in Romania, fiind responsabil de decesul a peste 40.000 de persoane anual, potrivit specialistilor. Din acest total, peste 5.000 de decese sunt cauzate de fumatul pasiv. De altfel, studiile arata ca romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre toti cetatenii europeni.

in acest context, in primavara anului 2015 Coalitia Romania Respira a lansat o campanie de constientizare a populatiei in ceea ce priveste masurile antifumat si de promovare a unei initiative care sa interzica fumatul in spatiile publice inchise.

Dupa mai multe dezbateri, Legea nr. 15/2016, de modificare a Legii 349/2002, privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a fost adoptata si declarata constitutionala, urmand a intra in vigoare in data de 16 martie 2016.

Ad in title

Initiativa si reusita acesteia a fost extrem de apreciata nu doar la nivel national, cat si international.

„Va felicit pentru adoptarea legii care interzice fumatul in spatii publice. Statele Unite ale Americii sprijina Romania in lupta impotriva efectelor fumatului. Noua lege va proteja populatia de fumatul la mana a doua si va duce la o Romanie mai sanatoasa. Iar o Romanie mai sanatoasa inseamna o Romanie mai prospera”, a declarat Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, in cadrul evenimentului de presa „Legislatia de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise – un model de democratie participativa, sustinuta de expertii medicali, in beneficiul sanatatii publice” organizat in data de 16 februarie 2016 la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Prezenta la evenimentul de presa, dr. Diana Paun, consilier de stat in Administratia Prezidentiala, a declarat: „26,7% din populatia peste 15 ani fumeaza zilnic. Mai exact, din 5 milioane de fumatori, 4,4 milioane fumeaza zilnic. 42 de mii de romani mor anual din cauza complicatiilor date de fumat. in ceea ce priveste numarul fumatorilor pasivi care isi pierd viata din cauza expunerii la fumul de tigara, acesta urca la 5.000. Patologiile asociate fumatului duc la costuri foarte mari. in acest context, reiterez importanta preventiei si educatiei pentru sanatate, care trebuie sa fie prioritatea zero pentru orice sistem de sanatate. Adoptarea formei modificate a legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise este un prim pas spre prevenirea bolilor cronice, in special a cancerului.”

Evenimentul de presa a fost prilejuit de adoptarea Legii nr. 15/2016 privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la Copil, marcata pe 15 februarie
Articolul următorO echipa de specialisti de la Centrul European de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, asteptata maine in Romania