Conf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana

0
75

Cancerul reprezinta prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in U.E. Totusi, unele dintre formele de cancer, cum ar fi limfoamele, retinoblastomul, tumorile renale, au un prognostic bun, cu o sansa de supravietuire la 5 ani > 85%. Altele, in schimb, au un prognostic mai putin bun (tumorile cerebrale, neuroblastomul, sarcoamele osoase sau de tesuturi moi), cu o sansa de supravietuire la 5 ani <50%, a precizat conf. dr. Monica Dragomir, Presedintele Societatii Romane de Hemato-Oncologie Pediatrica, seful sectiei Oncologie Pediatrica de la Institutul Oncologic Bucuresti.

„Cifrele referitoare la accesul la diagnostic si tratament in oncologie, arata ca supravietuirea la 5 ani este cu 10-20% mai mica in tarile foste socialiste, iar in Romania cifrele arata o diferenta de sub 10%. Conform ACCIS, la nivel global, exista o supravietuire de 54% in perioada 1978-1982, iar EUROCARE arata ca pacientul oncologic pediatric a ajuns la 5 ani la o rata de 81%, in perioada 1995-2002. Progresele sunt foarte mari in ultimii 30 de ani, iar eforturile se vad foarte mult. Cu costuri foarte mari.”, a explicat conf. dr. Monica Dragomir in cadrul evenimentului „Asistenta copilului cu cancer in Romania – progrese si provocari” derulat pentru marcarea Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului la Copil.

in ceea ce priveste supravietuirea la 4 ani a pacientului oncologic pediatric cu leucemie in Romania, aceasta era de 69.2% in anul 2010, comparativ cu 76%, in Uniunea Europeana. in cazul limfoamelor, supravietuirea la 4 ani era de 92.1% in 2010 in Romania, iar in U.E. era de 91.6%. Specialistii spun ca in cel putin 60% din cancere nu sunt diferente importante in acest sens.

„in cazul grupei de varsta 0-14 ani diagnosticate in 2010, supravietuirea la 4 ani a fost in 72% in Romania, in timp ce in U.E. a fost de 79%, respectiv 80% in Statele Unite ale Americii. Referitor la grupa de varsta 15-19 ani supravietuirea la 4 ani a fost de 68.1%, iar din cazurile diagnosticate in 2012 la aceeasi grupa de varsta supravietuirea la 2 ani s-a inregistrat in 71.4%.”, a adaugat conf. dr. Monica Dragomir,Presedintele Societatii Romane de Hemato-Oncologie Pediatrica.

in anul 2010, 35% dintre cazuri ajungeau la medicul oncolog pediatru in stadiile I-II. in 2011 doar 24% dintre cazuri se prezentau in stadiile I-II, iar pana in 2014, s-a ajuns la acelasi procent ca in 2010.

„Copiii care au fost diagnosticati cu cancer in stadiile III-IV inregistreaza usoare variatii, insa procentul se mentine la peste 30% din totalul cazurilor. Acest lucru este foarte grav, deoarece in cazul acestor pacienti oncologici pediatrici, sansele de supravietuire scad considerabil.”, a mai precizat specialistul in cadrul aceluiasi eveniment.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la Copil, marcata pe 15 februarie
Articolul următorO echipa de specialisti de la Centrul European de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, asteptata maine in Romania