Guvern: OUG pentru construirea de spitale în toate regiunile țării

0
278
foto: Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene(MIPE) anunță spitale noi în toate regiunile

„Deși sună brutal, realitatea este că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu și fragmentat, iar asta ne pune în situația de a fi printre statele UE cu cel mai mare număr al deceselor care ar fi putut fi evitate.

Când am venit în MIPE infranstructura spitalicească nu era în Programul Sănătate 2021-2027, chiar dacă suntem în situația în care mai multe spitale publice se află într-un stadiu avansat de uzură, iar în ultimii 25 de ani s-au construit prea puţine spitale publice, cu atât mai puţin spitale publice de anvergură.

Acum, știm sigur că în 2027 vom avea spitale noi în orice colț al țării. În logica măsurilor pentru a obține rezultate în domeniul sănătăţii, ordonanța de astăzi stabilește măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură spitalicească ce vor fi finanțate din fonduri europene. Vorbim despre unele dintre cele mai așteptate investiții, care vor asigura acces la servicii medicale de calitate pentru milioane de români. Mai mult, avem parte de o premieră care ne deschide perspectivele pentru viitoarele investiții strategice în infrastructură, odată ce am făcut posibilă combinarea finanțării din fonduri externe nerambursabile cu împrumutul BEI”, precizează ministrul.

Finanțarea de până la 500 milioane euro pentru un spital nou

Actul normativ stabilește cadrul general privind metodologia și criteriile de selecție pentru proiectele de investiții publice din domeniul sănătății, care sunt aprobate de către Comitetul de Monitorizare a Programului Sănătate, la propunerea Autorității de Management pentru Programul Sănătate pe baza criteriilor-cadru stabilite în ordonanță.

Conform ministerului, valoarea eligibilă finanțată din Programul Sănătate pentru investiții în infrastructuri spitalicești noi – spitale județene/ județene de urgență; spitale monospecialitate –  unități sanitare cu paturi este de minim cinci milioane euro și maxim 500 milioane euro și includ:

  • lucrări de extindere/modernizare/reabilitare pentru clădiri, inclusiv lucrări de conectare/extindere /modernizare/reabilitare la clădiri existente și dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv măsuri de tranziție verde și digitalizare.
  • lucrări de construcții noi, inclusiv dotarea cu echipamente medicale specifice inclusiv măsuri de tranziție verde și digitalizare.

Pentru investițiile de mică amploare în infrastructura publică a spitalelor orășenești și municipale – unități sanitare cu paturi, valoarea eligibilă este stabilită pe categorii de investiții specifice:

  • lucrări de modernizare/reabilitare și dotare, extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente, lucrări de construcții noi și dotare, minim cinci milioane euro și maxim 75 milioane euro pentru unitățile sanitare cu paturi municipale;
  • lucrări de modernizare/reabilitare și dotare, extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente, lucrări de construcții noi și dotare, minim cinci milioane euro și maxim 45 milioane euro pentru unitățile sanitare cu paturi orășenești.

Un aspect important care va asigura continuitatea implementării proiectelor este că alocarea totală a proiectelor poate fi actualizată ca urmare a creșterii prețurilor la materiale și/sau la utilitățile publice, dacă prin lege se prevede astfel, sau majorată în limita unui procent de maxim 20%.

Mentenanță de cel puțin cinci ani din partea beneficiariloi proiectelor de finanțare

Beneficiarii proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabilă precum și de împrumuturi contractate cu Instituțiile Financiare Internaționale vor fi obligați, potrivit comunicatului MIPE, să asigure eventualele lucrări de mentenanță și reparații curente după finalizarea implementării acestora pentru o perioadă de cel puțin cinci ani: „Am stabilit criterii transparente de selecție a proiectelor care vor fi finanțate  aceste fonduri, valoarea eligibilă pentru fiecare categorie de proiect, solicitanții eligibili, regulile pentru contractarea asistenței financiare rambursabile și contribuția proprie a beneficiarilor. Odată cu reglementările adoptate astăzi, putem spune că intrăm în linie dreaptă către realizarea acestor investiții de aproape de 2 miliarde de euro în spitalele românești”, a completat oficialul.

Solicitanții eligibili în cadrul apelurilor de selecție de proiecte pentru investiții în infrastructura spitalicească sunt unitățile administrativ-teritoriale, spitalele județene/județene de urgență, inclusiv clinice județene de urgență/ clinice de urgență, spitalele monospecialitate, spitalele publice orășenești și municipale, inclusiv spitale municipale de urgență și parteneriatele între autoritățile/instituțiile publice locale și/ sau centrale și unitățile sanitare.

Listele proiectelor selectate la finanțare prin Programul Sănătate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se aprobă prin Hotărâre a Guvernului României după finalizarea procesului de contractare.

Ghidul solicitantului, în consultare

În acest moment Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Investiții în infrastructura publică a spitalelor orășenești și municipale” și Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Investiții în infrastructuri spitalicești noi: spitale județene, spitale județene de urgență, spitale monospecialitate” sunt puse în consultare, apelurile urmând a fi deschise în cursul celui de-al treilea trimestru al anului 2023. Sunt apeluri în valoare de 2 miliarde euro în vederea finanțării infrastructurii de sănătate.

Calendarul estimativ al apelurilor de proiecte pentru Programul Sănătate poate fi consultat aici.

Peste 8 miliarde de euro pentru sănătate

Programul Sănătate, aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, este un program multifond ce dispune de o alocare totală de valoare de 5,8 miliarde de euro ce cuprinde finanțare Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European, precum și o componentă de împrumut de 2 miliarde de euro, realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii.

Separat de Politica de Coeziune, prin Componenta 12 dedicată sănătății, prin Planului Național de Redresare și Reziliență vor fi alocate 2,45 miliarde de euro pentru:

  • Dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice în sănătate (70 mil. euro)
  • Dezvoltarea capacității pentru realizarea investițiilor în sănătate (30 mil. euro)
  • Creșterea capacității pentru managementul serviciilor și resurselor umane din sănătate (80 mil. euro)
  • Investiții în infrastructura prespitalicească (314 mil. euro);
  • Infrastructură în infrastructura spitalicească (1,9 mld euro).
Articolul precedentMinistrul Sănătății, întâlnire cu sindicaliștii serviciilor de Ambulanță
Articolul următorStudiu: Un medicament pentru tratamentul diabetului reduce riscul de COVID de lungă durată